Longeerzweep

Een longeerzweep gebruik je, net als tijdens het rijden, als een verlengstuk van je arm maar dan tijdens het longeren. Een longeerzweep is veel langer dan iedere andere paardenzweep aangezien je tijdens het longeren naast jouw paard staat in plaats van erop zit en je daardoor veel verder verwijderd bent van het paard. De lengte van een longeerzweep kan variëren tussen 1.60 meter en 2 meter. De zweep bestaat uit twee delen, waarvan het eerste gedeelte van hard materiaal is gemaakt en het tweede deel van soepel materiaal. Het eerste gedeelte heb je in de hand en wil je goed vast kunnen houden, dit is hetzelfde materiaal als van een rijzweep. Het tweede gedeelte is soepel en hiermee kun je een “slag” maken. Vandaar dat dit gedeelte ook vaak een slag wordt genoemd.
Waarom longeren?

Longeren is werken met jouw paard op de volte. Het paard loopt in een cirkel om je heen, zodat je hem goed doelgericht en systematisch kan trainen. Longeren is bedoeld om de conditie en spieren te verbeteren, waarbij je gebruikt maakt van leiden en drijven op afstand. Bij jonge paarden wordt longeren vaak gebruikt om het paard zweep- en stemhulpen aan te leren, conditie op te bouwen en ze voor te bereiden om zadelmak te maken. Sommige paarden worden gelogeerd voor het rijden, dit zie je vaak bij jonge paarden of hengsten, deze kunnen zo hun energie even kwijt zonder dat er een ruiter op zit, dan kan een bok of gekke sprong geen kwaad.

Telescoop longeerzweep

Een telescoop longeerzweep is een uitschuifbare zweep. Dit heeft twee voordelen; enerzijds kun je zelf bepalen hoe ver je de telescoop longeerzweep uitschuift en daarmee dus de lengte van de zweep bepalen. Op deze manier kan je de zweep goed afstellen op de training of het paard dat je gaat trainen. Het nadeel van een telescopisch longeerzweep is dat deze tijdens de training vaak in- en uit elkaar schuift. Hierdoor zal je dit type longeerzwepen niet zo vaak zien op stal of in de winkel. Anderzijds is een telescoop longeerzweep veel gemakkelijker op te bergen. Simpelweg omdat je deze zweep in elkaar kan schuiven en daardoor minder (onhandige) plek inneemt.

Boog longeerzweep

Een boog longeerzweep is een ander type longeerzweep omdat deze namelijk maar uit 1 deel bestaat. Alle andere longeerzwepen staan uit twee delen; een hard gedeelte en een soepel gedeelte, wat soms ook gewoon een touw is. Doordat de boog longeerzweep uit 1 deel bestaat heb je minder kans dat de zweep kapot gaat. Bij normale longeerzwepen heb je namelijk regelmatig dat het soepel gedeelte of het touw afbreekt. Boog longeerzwepen worden eigenlijk niet gebruikt bij het longeren, maar voornamelijk in de mensport op de kar.

Deel longeerzweep

Een deel longeerzweep is een normale longeerzweep met het grote voordeel dat je het stevige gedeelte uit elkaar kunt schroeven. Hierdoor kun je een deel longeerzweep heel gemakkelijk opbergen, net zoals de telescopische longeerzweep. Echter, de deel longeerzweep heeft als voordeel dat deze uit 1 hard gedeelte bestaat zodat deze tijdens het longeren niet in en uit elkaar schuift.

Persoonlijk is dit mijn favoriet, je kan hem makkelijk opbergen en hij schuift niet in elkaar als je aan het longeren bent. Zorg dat je tijdens het longeren altijd je teugel opbind of van je hoofdstel verwijderd, dit kan moeilijke situaties verkopen.