Paardrijzweep

Een paardrijzweep gebruikt je tijdens het rijden of training als ondersteuning van de hulpen die je met je benen geeft. Je gebruikt een zweep dus om je paard betere begeleiding te geven. Aangezien er verschillende soorten disciplines zijn binnen de paardensport en omdat je een paardenzweep ook kunt gebruiken tijdens training of werken, zijn er ook verschillende soorten zwepen. Voor het longeren kun je gebruik maken van een longeerzweep en tijdens het paardrijden maak je gebruik van een dressuurzweep of springzweep.

Paardrijzwepen zijn dus hele belangrijke en fijne ruiterbenodigdheden tijdens het rijden, training of ondersteuning. Naast alle benodigdheden voor jou als ruiter, lees je op Galopperen.nl ook alles over paardenspullen zoals hoofdstellen of beenbeschermers die je gebruikt tijdens het rijden of training en mijn ervaringen in Lieve’s blog.
 

Longeerzwepen

Een longeerzweep gebruik je tijdens het longeren als een verlengstuk van je arm. Aangezien je tijdens het longeren veel verder van jouw paard verwijderd bent dan tijdens het rijden, is deze paardenzweep veel langer dan een zweep voor paardrijden, dressuur of springen. Longeerzwepen hebben een lengte van ongeveer 160 centimeter tot 200 centimeter en bestaan uit twee delen. Het eerste gedeelte is het harde deel zoals je dit ook zit bij andere zwepen. Het tweede gedeelte is eigenlijk een verlengdeel en is van soepel materiaal. Dit gedeelte wordt vaak de slag genoemd, omdat je hiermee een slag kan maken. Lees alles wat je moet weten over longeerzwepen.

Rijzwepen

Een rijzweep gebruik je tijdens het paardrijden. Zowel dressuur- als springzwepen vallen onder de rijzwepen. Omdat je deze zweep tijdens het rijden gebruikt zijn ze korter dan een longeerzweep, meestal variërend in lengte tussen 60 centimeter en 120 centimeter. Daarnaast hebben rijzwepen een lus die je om je pols kan doen zodat je ze niet verliest tijdens het rijden.

Dressuurzwepen

Een dressuurzweep gebruik je tijdens dressuur, waardoor deze zwepen lichter van gewicht zijn. Ze hebben een langere lengte dan een springzweep, zodat je bijvoorbeeld tijdens het rijden met je zweep de achterbenen of buik van je paard aan kan tikken. Dressuurzwepen mogen tijdens dressuurwedstrijden gebruikt worden in klasse B en klasse L, vanaf klasse M is de zweep niet meer toegestaan. Let hierbij ook op de lengte, een dressuurzweep met een lengte van meer dan 110 centimeter mag tijdens deze wedstrijden namelijk ook niet worden gebruikt.

Springzwepen

Een springzweep gebruik je tijdens het springen en herken je aan een klein lusje aan het uiteinde van de zweep. Gebruik je de springzweep tijdens wedstrijden, let dan ook op de lengte van de zweep. Springzwepen met een lengte van meer dan 75 centimeter mogen tijdens wedstrijden namelijk niet gebuikt worden.

Paardrijzweep kopen

Wil je een paardrijzweep kopen? Bedenk dan van te voren goed waarvoor je deze allemaal gaat gebruiken. Gebruik je de zweep voornamelijk tijdens het paardrijden? Let dan goed op de grip van het handvat en het gewicht van de zweep. Ook een lus aan het handvat kan hierbij prettig zijn zodat je de zweep niet kan laten vallen. Bij paardrijwedstrijden kan de lengte van belang zijn, dus hou hier ook rekening mee. Tot slot zijn er paardrijzwepen in allerlei kleuren en materialen zodat je ze ook nog eens goed kan matchen bij je outfit.