Jodhpurs

Jodhpurs zijn ideale paardrijschoenen voor, tijdens en na de training. Op stal zie je veel ruiters met jodhpurs omdat ze fijner lopen dan paardrijlaarzen. En als je zou willen, kun je in combinatie met chaps zelfs rijden met jodhpurs. Als je nieuwe jodhpurs wilt kopen, dan is het verstandig dat je niet alleen let op hoe ze eruit zien, maar voornamelijk of ze fijn zitten. Door een goede keuze te maken in het materiaal; kunststof of leder, zijn ze waterdicht. Jodhpurs zijn fijne en handige schoenen om te dragen op het moment dat je geen paardrijlaarzen aan hebt, bijvoorbeeld als je de stallen aan het uitmesten bent.Jodhpurs en chaps

Als je gaat rijden met jodhpurs dan doe je dit waarschijnlijk in combinatie met chaps. Tijdens wedstrijden is het vanuit de KNHS verboden om te rijden met alléén jodhpurs. Je mag alleen met jodhpurs rijden in combinatie met chaps als de chaps dezelfde kleur (en liefst materiaal) hebben zodat het geheel lijkt op een rijlaars. Jodhpurs met chaps kunnen fijner zitten dan paardrijlaarzen, dit kan omdat ze je meer bewegingsvrijheid geven rondom je enkel. Sommige lederen rijlaarzen zijn in het begin erg stug en kunnen je stiekem veel pijn bezorgen, vooral de eerste ritten. Dit is met chaps niet het geval, de jodhpurs dien je wel in te lopen, maar daarna is het comfort tijdens het rijden beter.

Jodhpurs leer

Lederen jodhpurs zie je het meeste op de stal en heb je met zowel een rits, veters als elastiek. Ondanks dat jodhpurs van leer wel wat duurder zijn dan jodhpurs van rubber gaan ze veel langer mee en is het draagcomfort hoger dan die van rubber. Leer vergt wel meer onderhoud dan rubber. Zorg er dan ook goed voor dat je ze netjes schoonmaakt, door jouw jodhpurs schoon en droog te maken verleng je de levensduur aanzienlijk! Net als je rijlaarzen verdienen ze af en toe ook wat liefde in de zin van een poetsbeurt. Een keer in de week of om de week met een doekje leervet erover is voldoende om het leer soepel en gevoed te houden.

Jodhpurs rubber

De reden waarom je ook veel (beginnende) ruiters met rubberen jodhpurs zie is voornamelijk een financiële kwestie, ze zijn goedkoper zijn dan jodhpurs van leer. Voordeel van rubberen jodphurs is dat ze waterdicht zijn en daardoor ook gemakkelijk schoon zijn te maken. Ze zijn daarom fijn tijdens regenachtig weer, zoals de herfst en winter, dan komen waterdichte jodhpurs goed van pas als je jouw paard uit een natte wei of paddock moet halen. De jodhpurs van rubber worden vaak gemaakt met een elastische inzet waardoor je ze gemakkelijk aan kunt doen.

Jodhpurs en mode

Soms kijken mensen mij nog heel gek aan als ik met mijn paardenkleding boodschappen ga doen. Toch wordt er in de modewereld stiekem best veel afgekeken bij de ruitersport. Uiteraard weten wij als ruiters dat wij een goede smaak hebben, maar ook leuk dat het bevestigd wordt! Neem bijvoorbeeld de rijbroek met kniestukken, was een paar jaar geleden in de mode. Maar ook de jodhpurs, ik zie tegenwoordig geen verschil meer tussen jodhpurs voor op stal of in de stad. Ze heten in de stad alleen iets anders, namelijk chelsea boots, maar bij de H&M houden ze het simpel; jodhpurs. Heel leuk om invloeden vanuit de ruitersport terug te zien in de alledaagse mode, dat maakt het voor mij ook minder ongemakkelijk om in de supermarkt te lopen in mijn paardrijd outfit.