Chaps

Chaps gebruik je tijdens het paardrijden en draag je om je onderbenen in combinatie met jodhpurs of rijschoenen. Chaps zijn de schachten van een rijlaars. Het fijne aan chaps ten opzichte van paardrijlaarzen is dat het comfortabeler zit en je meer bewegingsvrijheid hebt tijdens het paardrijden. Doordat de chaps en jodhpurs samen de rijlaars vormen, is het flexibeler rondom je enkel. De stevige elastische lus aan de onderkant zorgt ervoor dat de chap op zijn plaats blijft en de flap aan de voorkant bedekt je veters of ritsen van de jodhpurs of rijschoenen. Het voordeel van chaps is dat je na het paardrijden ze direct af kan doen, tijdens de naverzorging of iets in de stal moet doen. Chaps rijden comfortabeler dan paardrijlaarzen en kunnen schuurplekken aan je voeten en benen voorkomen.Minichaps

Chaps die je draagt tijdens het paardrijden in combinatie met jophpurs of rijschoenen worden vaak minichaps genoemd. Ze worden zo genoemd, omdat het maar een klein gedeelte van een chap is; van je knieën tot je enkel. De originele chaps zijn namelijk van je enkel tot je heupen en worden veelal door westernruiters gedragen. Echter, worden ze door de meeste ruiter ook wel chaps of paardrijchaps genoemd.

Pasvorm chaps

Om ervoor te zorgen dat de chaps de juiste pasvorm hebben en je comfortabel kunt paardrijden, hebben vrijwel alle chaps een elastische inzet en rits aan de achterzijde. De lus aan de onderzijde zorgt ervoor dat ze goed blijven zitten en dat je ze vrijwel met iedere jodhpur of rijschoen kan combineren.

Chaps van leer

Chaps worden meestal gemaakt van leder, zodat ze wel dezelfde ondersteuning kunnen bieden als rijlaarzen. Daarnaast sluiten ze hierdoor beter aan op je schoenen, waardoor het ook minder opvalt dat je chaps draagt in plaats van paardrijlaazen. Leder is een heel soepel materiaal wat ook de bewegingsvrijheid ten goede komt. Wanneer je het leer op de juiste manier onderhoud, gaan ze ook nog eens extra lang mee.

Chaps van Amara

Ook zijn er veel chaps die worden gemaakt van Amara. Amara is een synthetisch suède, dit materiaal is heel erg flexibel en voelt als een tweede huid. Het voordeel hierbij is dat je ze gewoon in de wasmachine kunt doen wanneer je ze schoon wilt maken. Let wel, ze kunnen niet in de droger en was ze niet warmer dan 30 graden. Chaps van Amara zijn onderhoudsvriendelijk en niet zo kostbaar als lederen, daarom zie je ze veel terug op stal. Ze worden bij iedere ruitershop in diverse merken aangeboden.

Met Chaps op wedstrijd

Je mag met chaps op wedstrijd rijden, alleen als je chaps en jodhpurs bestaan uit dezelfde kleur leer. Dit staat beschreven in het wedstrijdreglement van KNHS. Vind je het fijner en voel je jezelf comfortabelere en zekerder met chaps, dan raad ik je aan deze te dragen tijdens wedstrijden, zodat je het beste resultaat kan behalen. Persoonlijk draag ik altijd rijlaarzen tijdens training en wedstrijden, vroeger reed ik altijd alleen met jodhpurs, daar moet ik nu eerlijk gezegd niet meer aan denken. Maar ik heb nooit chaps gehad, ik ben meteen overgegaan op laarzen en dat bevalt mij heel goed. Het is natuurlijk maar net wat je zelf prettig vind, dat is het belangrijkste!