Paardrijlaarzen

Paardrijlaarzen behoren tot de belangrijkste ruiterbenodigdheden! Paardrijlaarzen zorgen voor comfort, veiligheid en kunnen je houding verbeteren door een betere grip. Ongeacht of je dressuur rijdt, spring of het liefste een buitenrit maakt, voor iedere ruiter is er wel een soort rijlaars die bij jou past! Paardrijlaarzen zijn er in diverse soorten en maten, naast laarzen zijn er nog chaps, jodhpurs en stalschoenen.
Maat paardrijlaarzen

Om de juiste ondersteuning te kunnen bieden moet je rijlaarzen natuurlijk de juiste maat hebben. Hierbij is niet alleen je schoenmaat, maar ook die van je kuit van belang, zelfs de gewenste hoogte van je laars kun je kiezen. Deze hoogte kun je opmeten van je hak tot je knieholte. De kuitmaat is de omtrek van je kuit op het breedste punt. Voeg hier je voetmaat aan toe en je hebt alle maten om de perfecte paardrijlaarzen te kopen.

Soorten paardrijlaarzen

Om tot de perfecte paardrijlaarzen voor jou te komen is het belangrijk om te weten waarvoor je ze allemaal gaat gebruiken. Rij je namelijk veel dressuur of ben je een springruiter? Of misschien rij je voornamelijk op de manage en vind je het leuk om een buitenrit te maken met jouw paard. Voor ieder discipline en budget is er een passende rijlaars.

Mooie paardrijlaarzen

Naast functioneel is het natuurlijk ook heel belangrijk dat jouw rijlaarzen er sierlijk uitzien! Er zijn zo veel mooie paardrijlaarzen dat je jezelf hier geen zorgen over hoeft te maken. Je kunt je paardrijlaarzen bijvoorbeeld kopen met of zonder lak, strass en veters. Is er geen rijlaars die aan al jouw wensen voldoet? Dan laat je ze toch op maat maken? Dan kun je zelf de kleur, materialiseren en details kiezen, zo maak jij helemaal de blits op stal of wedstrijd.

Materiaal paardrijlaarzen

Ook het materiaal van de rijlaarzen is van belang. Hierin heb je grofweg drie mogelijkheden; paardrijlaarzen van leder, kunststof of rubber. Het voordeel van leer is dat het ademend, daardoor krijg je minder snel zweetvoeten. Het leer is soepel en gaat helemaal naar jouw voet staan, wel moet je leren laarzen goed onderhouden, hierdoor gaan ze langer mee en blijven ze netjes. Het grote voordeel van rijlaarzen van kunststof of rubber is de prijs; deze zijn namelijk veel goedkoper dan de leren variant. Hierdoor worden ze voornamelijk door beginnende ruiters veel gebuikt. Bijkomend voordeel is dat deze vaak water dicht zijn en tegen een stootje kunnen.

Ritsen

Tegenwoordig heb je laarzen waarbij de rits niet altijd aan de achterkant zit. Aan de binnen- of voorkant is net zo gebruikelijk geworden. Aan de achterkant heeft je rits namelijk veel te verduren, vaak wordt deze beschermd op je hiel met een klein flapje, dit beschermd het meest kwetsbare gedeelte van je rits tegen beschadigingen en vuil. Door te kiezen voor je rits aan de voor- of zijkant, is hij minder kwetsbaar. Wil je nu helemaal geen rits, dat kan natuurlijk ook. Je hebt prachtige laarzen zonder rits of zelfs met veters!

 

Ik heb lederen rijlaarzen met de rits aan de voorzijde van mijn laars, deze rits loopt over mijn wreef naar mijn knie. Ze zijn helemaal zwart met een lakleren neus, er zit een klein gespje aan de voorzijde ook in lak zwart. Voordat ik deze laarzen had, reed ik altijd met kunstlederen laarzen, op dat moment waren die heel goed, lekker flexibel en met voldoende grip. Omdat ik verder wilde in de dressuur, heb ik ‘echte’ dressuur laarzen gekocht. Nadat ik ze met tranen in mijn ogen, een paar weken thuis had ingelopen, kon ik er eindelijk mee rijden. Nu zijn ze helemaal ingereden en kan ik niet meer zonder. 

Chaps

Chaps draag je tijdens het paardrijden in combinatie met jodhpurs. Ben je van plan om chaps te kopen? Lees hier alles wat je moet weten over chaps.

Jodhpurs

Jodhpurs zijn ideale paardrijschoenen voor, tijdens en na de training. Wellicht zijn hier ook de ideale paardrijschoenen voor jou! Lees hier alles wat je moet weten over jodhpurs.

Stalschoenen

Stalschoenen zijn comfortabele schoenen die speciaal ontworpen zijn voor het gebruik in en om de stal en dus niet om mee te rijden. Lees hier alles wat je moet weten over stalschoenen.