Plastron

Een plastron is een los onderdeel wat een ruiter draagt tijdens wedstrijden. Een plastron zit je onder je wedstrijdjasje en over je wedstrijdblouse; je kan het zien als een soort sjaal of stropdas. Het dragen van een plastron ziet er heel sierlijk uit, waardoor ruiters het vaak dragen tijdens wedstrijden waaronder bij dressuur. Ondanks dat het bijzonder sierlijk is, is het volgens de KNHS wedstrijdregelementen niet meer verplicht om er tijdens wedstrijd een te dragen.

Er zijn kant-en-klare plastrons die je alleen met een klittenbandsluiting aan de achterkant aan elkaar maakt. Daarnaast zijn er ook plastrons die je zelf nog moet knopen of vouwen. Ik vind het knopen van een plastron redelijk ingewikkeld, waardoor ik voor een kant-en-klare plastron heb gekozen. Tijdens wedstrijd rijd ik altijd met plastron, ook als hoeft dit niet. Ik vind het heel netjes staan bij een wedstrijdjasje en daarnaast vind ik het passen bij dressuur. Als ik een wedstrijd zou springen laat ik mijn plastron thuis.

Je kunt plastrons in diverse soorten en maten kopen en daardoor perfect combineren met de rest van je paardrijkleding en outfit. Een plastron heeft altijd een witte of crème kleur (dezelfde kleur als je broek en dekje) en is gemaakt van een gladde stof, meestal satijn. Aan de voorzijde van de plastron bevestig je een plastronspeld zodat het er nog sierlijker uitziet en hij netjes op zijn plek blijft zitten tijdens het rijden. Naast je dekje, jasje en cap kun jij een plastron ook personaliseren, zo zijn er bedrijfjes die plastrons bijpassend maken met o.a. steentjes, kleuren of parels. 

Plastronspeld

Een plastronspeld zorgt dat de plastron op zijn plek blijft tijdens het rijden, maar maakt je plastron ook nog sierlijker en is een echte eyecatcher. Ze worden vaak gemaakt in sierlijke kleuren zoals goud, zilver, brons en met steentjes. Het is een soort juweeltje op de plastron.

Plastron wassen

Om je plastron zo lang mogelijk mooi te houden, raad ik je aan deze niet te vaak te wassen. Maar doordat ze wit of champagnekleurig zijn, worden ze natuurlijk wel snel vies. Ik stop hem na het rijden altijd direct in mijn wedstrijd etui met o.a. plastron, handschoenen en proevenboekje. Wanneer je een plastron toch gaat wassen is het verstandig om deze in een waszak in de wasmachine te doen zodat ze minder snel beschadigen. Strijk een plastron niet te heet, anders heb je kans dat de stof beschadigd.

Plastron merken

Plastrons zijn te koop van diverse merken, net zoals je andere paardenspullen zijn bekende merken Anky, BR en Harry’s Horse. De plastronspelden worden los verkocht en kun je naast de bekende merken uit de paardensport ook van andere merken of juweliers kopen. Iedere ruiterwinkel heeft een ruime keuze aan plastrons en spelden. Bij gepersonaliseerde plastrons kun je zelf een plastron aanleveren of een uit het assortiment van de leverancier kiezen.