Paardrijhandschoenen

Paardrijhandschoenen zorgen ervoor dat je extra grip hebt op je paardrijteugels en helpen tegen wrijving zodat de teugels niet in je handen gaan snijden en je blaren krijgt. Daarom behoren rijhandschoenen tot één van de belangrijkste ruiterbenodigdheden. Grip op jouw teugels is essentieel waardoor paardrijhandschoenen altijd gemaakt worden met antislip (nopjes/ribbeltjes/leder/siliconen) aan de binnenkant van de handschoen. Rijhandschoenen zijn te koop in diverse materialen zoals leder, fleece, kunstleer, katoen, shoftshell en nylon en in allerlei kleuren zodat je ze goed kunt combineren met je outfit. Daarnaast zijn ze van diverse merken te koop zoals BR, Harry’s Horse en Roeckl. Zelf ben ik verliefd op de grip en pasvorm van Roeckl! 

Wedstrijd rijhandschoenen

Paardrijhandschoenen zijn er in vrijwel alle kleuren van zwart tot fel roze zodat je ze perfect kunt combineren met jouw andere paardenspullen en paardrijkleding. Echter, wanneer je ook wedstrijden rijdt is het belangrijk dat je beschikt over rijhandschoenen in de juiste kleur. Wedstrijdpaardrijhandschoen zijn namelijk altijd wit of crème kleurig. Deze crème kleurige rijhandschoenen worden ook wel champagne genoemd. De kleur van jouw handschoenen stem je af je broek en dekje. Als je in champagne rijdt, dan kies je voor champagne handschoenen. Volgens de regelementen van de KNHS is het niet meer verplicht om met passende handschoenen te rijden, je mag nu ook in een andere kleur dan wit/champagne. Voordeel hierbij is dat je handen minder ‘opvallen’, door de witte handschoenen ziet de jury goed wat je doet met je handen. Ik vind witte handschoenen bij mijn wedstrijd outfit passen, daarom rijd ik altijd met witte wedstrijdpaardrijhandschoen.

Paardrijhandschoenen winter

Winter paardrijhandschoenen geven naast de juiste grip voor je paardrijteugels ook bescherming tegen alle winterse weersinvloeden zoals kou, regen en wind. Hierdoor zijn rijhandschoenen voor de winter vaak gemaakt van warmer materiaal zoals leder of fleece. Daarnaast is het handig als ze waterafstotend zijn, maar ook nog ventilerend zodat je geen zweethanden krijgt.

Paardrijhandschoenen zomer

In de zomer draag je juist rijhandschoenen die lekker licht zijn en lucht doorlaten zodat je geen zweethanden krijgt. Hierdoor worden de katoenen paardrijhandschoenen veel gebruikt. Persoonlijk zou ik in de zomer niet rijden zonder rijhandschoenen, dit zal leiden tot blaren op je handen door de wrijving van de teugels. In de zomer rijd ik altijd met Roeckl handschoenen, deze zijn lekker dun en licht.

Roeckl paardrijhandschoenen

Roeckl paardrijhandschoenen zijn de meest bekende paardrijhandschoenen. De reden hiervan is dat het kwalitatief een hele goede handschoen is waardoor ze super fijn zijn tijdens het paardrijden. Ze zijn gemaakt van licht, elastisch en comfortabel leer, wat door ruiters ruiters (en ik) als zeer prettig wordt ervaren. Je ziet ze regelmatig bij ruiters met eigen paarden, omdat je vaker rijdt en de comfort hiervan hoog is. De prijsklasse is wat hoger, waardoor je ze niet of nauwelijks bij manege ruiters ziet, deze gebruiken de Magic Gloves.

Magic Gloves

Magic Gloves zijn de meest populaire paardrijhandschoenen. Magic Gloves zie je voornamelijk op de manege, omdat ze heel goedkoop zijn. Deze rijhandschoenen worden slecht in twee maten gemaakt; volwassenen en rijhandschoenen voor kinderen. Ze worden maar in twee maten verkocht omdat ze gemaakt worden van elastisch materiaal waardoor ze vrijwel om iedere ruiterhand passen. Daarnaast hebben ze nopjes aan de binnenzijde van de hand voor een goede grip op je teugels. Als je een beginnende ruiter bent zijn dit goede handschoenen om mee te starten. Ga je vaker rijden en wil je meer contact tussen je handen en de teugels kun je overstappen op dunnere en duurdere handschoenen.

Maat paardrijhandschoen

Wanneer je nieuwe paardrijhandschoenen gaat kopen is het heel belangrijk dat je ze in de juiste maat koopt. Je kunt de maat van je rijhandschoen opmeten door de omtrek van je hand op het breedste punt te meten. Deze maat wordt meestal weergegeven in inches. Om je te helpen met het vinden van de juiste maat kun je onderstaand overzicht gebruiken, wat de maat weergeeft in inches, centimeters en maat.

 • 6 Inch, 15 centimeter, Maat XS
 • 6,5 Inch, 17 centimeter, Maat S
 • 7 Inch, 18 centimeter, Maat S
 • 7,5 Inch, 19 centimeter, Maat M
 • 8 Inch, 20 centimeter, Maat M
 • 8,5 Inch, 22 centimeter, Maat L
 • 9 Inch, 23 centimeter, Maat L
 • 9,5 Inch, 24 centimeter, Maat XL
 • 10 Inch, 26 centimeter, Maat XL
 • 10,5 Inch, 27 centimeter, Maat XXL
 • 11 Inch, 28 centimeter, Maat XXL