Paardrijbroek

Een paardrijbroek draag je ter comfort tijdens het rijden, deze beschermt je benen tegen schuurplekken aan de binnenzijde van je been. Hierdoor rijdt iedere ruiter met een rijbroek, maar er zijn ook veel verschillen. Zo zijn er paardrijbroeken voor een specifiek seizoen, zodat je in de zomer met een dunne(re) broek kunt rijden en in de winter juist met een thermobroek of een softshellrijbroek die waterafstotend zijn, winddicht of gevoerd zijn met fleece. Ook heb je paardrijbroeken die op een specifieke plek ondersteuning geven zoals met een kunstlederen of siliconen zitvlak of met verdikte kniestukken. Daarnaast zijn er nog hippe rijbroeken die je in diverse kleuren kunt kopen en ook zie je de jeansrijbroeken weer steeds vaker op stal. Maar uiteraard blijft de klassieke witte paardrijbroek tijdens wedstrijd mijn favoriet! 

Stoffen, lederen of siliconen rijbroek?

Het materiaal waarvan het zitvlak van de paardrijbroek is gemaakt, bepaalt de mate van grip op je zadel. De meest voorkomende rijbroeken hebben een zitvlak van stof, leder of siliconen. Het materiaal van het zitvlak kan je dan ook goed helpen met het leren rijden met een onafhankelijke zit.

Paardrijbroek met stoffen zitvlak

Een paardrijbroek van stof heeft een zitvlak wat gemaakt is van dezelfde stof als de rest van de rijbroek. Dit zorgt voor veel bewegingsvrijheid en wordt daarom veelal gebruikt door ruiters met een stabiele zit. Dit zijn over het algemeen betaalbare broeken doorzat ze geen speciale bewerking zoals leder hebbe. Ik vind ze prettig zitten, maar heb hier helaas niet voldoende grip mee, waardoor ik voor een rijbroek heb gekozen met een lederen zitvlak.

Paardrijbroek met lederen zitvlak

Een rijbroek met een zitvlak van leer zorgt voor extra grip en kan je daarom juist helpen om een stabielere zit te ontwikkelen. Om de grip te vergroten zijn er ook rijbroeken die naast een lederen zitvlak ook kniestukken van leer hebben.

Paardrijbroek met siliconen zitvlak

Een rijbroek met een siliconen zitvlak zorgt, net zoals een zitvlak van leer, voor meer grip. Het siliconen zitvlak heeft een wat plakkende werking op je paardenzadel waardoor je een mooie stevige zit kan ontwikkelen. Daarnaast is het voordeel van een siliconen zitvlak ten opzichte van een lederen zitvlak dat er rek zit in siliconen zodat je wat comfortabeler kan rijden. Het nadeel is dat een rijbroek met siliconen zitvlak eerder kan slijten en dat het je zadel kan beschadigen. Mijn ervaring met het siliconen zitvlak is dat mijn broek heel goed blijft zitten aan het zadel, alleen is dit met lichtrijden niet altijd even handig ;-). Dankzij mijn rijbroek met siliconen zitvlak kan ik wel makkelijker en onafhankelijk zitten.

Rijbroek wassen

Om je nieuwe paardrijbroek zo lang mogelijk goed te houden is het heel belangrijk dat je deze volgens bepaalde voorschriften wast. Was je rijbroek daarom altijd binnenstebuiten, niet te warm en stop hem liever niet in de droger.

Paardrijbroek kopen

Paardrijden met een jeans is leuk als je een cowboy bent, maar als serieuze ruiter rijd jij met een comfortabele rijbroek (deze zijn er tegenwoordig ook in Jeans look, voor de echte dressuur cowboys). Ga je een paardrijbroek kopen? Let er dan vooral op dat je jezelf er lekker in voelt en makkelijk kan bewegen. Als de broek te strak zit kun je niet soepel bewegen wat natuurlijk vervelend is tijdens het paardrijden. Zorg er ook voor dat je rijbroek niet te groot of te wijd is want anders werkt het zitvlak niet goed en zit het niet lekker in je paardrijlaazen. De keuze van het materiaal van het zitvlak is persoonlijk, waarbij ik de voorkeur geef aan een rijbroek met siliconen zitvlak of met lederen rijvlak voor de extra grip en comfort.