Paardrijjas

Paardrijjassen zijn een van de belangrijkste ruiterbenodigdheden die iedere ruiter in zijn of haar kast heeft hangen. Je kan een paardrijjas namelijk bij ieder discipline gebruiken, paardrijden doen de meeste ruiters ook veel buiten dus dan is een goede bescherming tegen wind en regen wel fijn! Wil jij een nieuwe paardrijjas kopen? Dan moet je met allerlei zaken rekeninghouden. Heeft jouw stal alleen een buitenbak, dan is het fijn als jouw rijjas waterdicht is. Heeft jouw stal ook een binnenbak, dan is belangrijkste dat de ruiterjas lekker warm, maar in sommige gevallen niet te warm is. Daarnaast zijn er natuurlijk ook verschillen tussen, zomer- en winterjassen. Galopperen.nl heeft voor jou een overzicht gemaakt van waar je allemaal rekening mee moet houden.
 

Paardrij winterjas

Als de temperaturen dalen, wordt het fijn om een rijjas te dragen tijdens het paardrijden. Een paardrij winterjas zorgt er in eerste instantie voor dat je het warmer hebt tijdens een training of buitenrit. Ondanks dat jij jouw paard, en jezelf waarschijnlijk flink in het zweet werkt tijdens een training, wordt het in de winter toch vaak te koud om alleen met een shirt en vestje te rijden. Als je gaat paardrijden met een winterjas zorg er dan wel voor dat deze goed ventileert, anders krijg je het namelijk te warm! Uiteraard kun je jouw jas wel een stukje open doen, maar als het zweet over je rug naar beneden loopt is dat niet echt een pretje! Let er ook op dat het fijn is als je winterjas waterdicht is, dan kun je hem bij een regenachtige dag ook prima aan.

Paardrij regenjas

Een regenbui houdt jou natuurlijk niet tegen om even lekker te gaan rijden met jouw trouwe viervoeter! Maar helemaal doorweekt op je paard zitten is ook niet fijn! Daarom is het fijn om een paardrij regenjas te hebben die ook tegen een regenbui kan. Ga je een regenjas voor het paardrijden kopen? Let er dan op dat de rijjas naast waterdicht ook goed ventileert, anders krijg je het namelijk al snel veel te warm.

Paardrij zomerjas

Ondanks dat het in de zomer vaak heerlijk weer is om te paardrijden, is het ook soms in de avonden vrij fris. Dan is het fijn als je een paardrij zomerjas hebt. Kenmerkend voor deze rijjassen is dat ze vrij dun zijn en voornamelijk wind- en waterdicht. Ze zijn veelal gemaakt van katoen (let op, niet waterdicht).

Softshell paardrijjas

Softshell paardrijjassen zie je tegenwoordig vrij veel op en rondom stal. Deze ruiterjassen hebben namelijk als voordeel dat ze vrij dun zijn en dat je daardoor heel comfortabel en vrij kunt rijden, maar ze zijn wel lekker warm. Ook zijn er softshell paardrijjassen met fleecevoering te koop, deze zijn nog warmer.

Reflecterende paardrijjas

In de winter zijn de dagen korter en is de kans dat jij in het donker gaat paardrijden groter. Hierbij is het van belang dat je een rijjas hebt die reflecteert. Reflecterende paardrijjassen zorgen er namelijk voor dat je eerder opvalt voor auto’s als je een buitenrit maakt. De strepen op de jas reflecteren namelijk het licht van een auto of brommer en waardoor ze ook beter rekening met jou kunnen houden. Wel zou fijn voor jezelf en jouw paard!

Bodywarmer paardrijden

Een bodywarmer is ideaal tijdens het paardrijden! Hierdoor blijft je romp namelijk perfect warm, maar geeft hij niet zoveel warmte als een paardrijjas. Een bodywarmer in combinatie met een lekker vest is dan ook mijn favoriet! Ik draag altijd een bodywarmer als ik naar stal ga. Dit vind ik fijn qua warmte, maar ook de zakken zijn prettig. Ik kan mijn telefoon erin kwijt, zonder dat hij eruit valt tijden het rijden of stallen mesten. Als het regent trek ik uiteraard een regenjasje aan!