Paardrijcap

Een paardrijcap is de belangrijkste accessoire voor jou als ruiter als het gaat om veiligheid. Veiligheid staat in de paardensport voorop en dat geldt niet alleen voor jouw paard, maar ook voor jezelf! Kom je tijdens het rijden, training of wedstrijd ten val dan zorgt een paardrijcap ervoor dat je hoofd beschermt wordt, waardoor je minder kans op hoofdletsel hebt. Een paardrijcap wordt daarom ook wel een rijhelm genoemd. Een cap biedt niet alleen bescherming bij de val, maar bijvoorbeeld ook tegen een vallende springbalk of het aantikken van jouw paard na de val. Doordat de caps zorgen voor veiligheid zijn ze tegenwoordig overal verplicht. 

Paardrijcap kopen

Doordat het dragen van een cap verplicht is, is het aanbod enorm! De meeste bekende merken van paardrijcaps zijn Kep Italia, Samshiels, GPA, Charles Owen en Harry’s Horse. Een caps is zowel functioneel als sierlijk. Ben je op zoek naar een nieuwe cap? Dan moet je rekening houden met:

  • De juiste maat
  • Het gewenste comfort
  • Het gewenste uiterlijk

Maat van een paardrijcap

Een paardrijcap draag je voornamelijk voor de veiligheid waardoor het essentieel is dat de cap goed aansluit op je hoofd. Het belangrijkste hierbij is dat de maat van de paardrijcap goed aansluit. Een goede manier om de juiste maat op te nemen is door de omtrek van je hoofd op twee centimeter boven je oren op te meten. Daarnaast is het van belang dat de kinband niet te strak zit. Een goede manier om dit te controleren is dat je de kinband van de paardrijcap alleen moet voelen bij het openen van je mond.

Ben je nog jong en zoek je een paardrijcap op de groei, zodat deze net wat langer mee kan? Neem dan een verstelbare cap, deze kun je verruimen of verkleinen waardoor de cap langer gebruikt kan worden als je hoofd iets groter wordt.

Comfort van een paardrijcap

Wanneer je weet in welke maat je een cap nodig hebt, is het vervolgens van belang dat de rijhelm ook comfortabel op je hoofd zit. Ga maar eens een uur rijden met een rijhelm die jeukt of veel te warm is. Let er daarom op dat je een goed ventilerende cap koopt en dat de cap beschikt over een anti zweet binnenlaag. Dit zijn caps met een dunnere voering aan de binnenkant die je omhoog kan schuiven. Het ventilerende vermogen en de anti zweet laag zorgen ervoor dat je hoofd koel blijft tijdens het paardrijden en dat je geen last hebt van zweetdruppels die over je gezicht lopen. Sommige caps hebben een uitneembare binnenkant, extra handig zodat je deze af en toe kan wassen.

Uiterlijk van een paardrijcap

Uiteraard is het ook heel belangrijk dat de cap er sierlijk uitziet en dat deze past bij de rest van je paardrijkleding zoals je paardrijjasje en paardrijlaarzen, maar ook je zadel en zadeldekje. Hierdoor zijn er rijhelmen in vrijwel alle kleuren en met versiersels zoals steentjes. Van Kep Italia en Samshiels is het zelf mogelijk om je cap zelf samen te stellen; hoe leuk wil je het hebben!