Bodyprotector paardrijden

Een bodyprotector draag je tijdens het paardrijden voor de veiligheid. Met een bodyprotector paardrijden zorgt ervoor dat je bovenlichaam beschermd is bij een eventuele val of ongeluk. Veiligheid is heel belangrijk tijdens het rijden, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom draag je als ruiter een paardrijcap voor de bescherming van je hoofd, een paardrijbroek voor de bescherming van je benen en paardrijhandschoenen voor de bescherming van je handen. Een bodyprotector beschermt je ribben, wervelkom en al je organen bij een val. Daarnaast zorgt het dragen van een bodyprotector ook voor een veiliger gevoel tijdens het rijden, waardoor je meer ontspannen en beter van je rit kunt genieten.



 

Veiligheidsklassen bodyprotector

Doordat je een bodyprotector uitsluitend voor de veiligheid draagt, is het belangrijk dat deze ook aan bepaalde vastgestelde normen voldoet. Hiervoor gelden de Europese veiligheidsnormen die worden gemeten in veiligheidsklassen of impactlevels. De veiligheidsklassen zijn er in klasse 1, 2 en 3, waarbij een bodyprotector moet voldoen aan klasse 3 om ook gedragen te mogen worden tijdens officiële KNHS wedstrijden.

Typen bodyprotectors

Naast de verschillende veiligheidsklassen zijn er ook verschillende typen bodyprotectors. Zo zijn er bodyprotectors die alleen een versteviging hebben op de rug en daarmee alleen de rug van de ruiter beschermt. Deze bodyprotectors worden ook wel rugbeschermers genoemd. Ook zijn er beschermers met verstevigingen op de schouders van de ruiter waardoor de kans wordt verkleind dat je jouw sleutelbeen breekt bij een val. De beste bodyprotectors hebben verstevigingen op de rug, buik en schouders waardoor je zo optimaal mogelijk beschermd wordt. Daarnaast zijn er ook nog bodyprotectors met een airbag. Hierbij ontstaat er een luchtkussentje wanneer je aan een koord trek (ze maak je vast aan je zadel, zodra je valt trekt hij het koord automatisch uit), zo ben je extra beschermt tijdens een val.

Pasvorm bodyprotector

Uiteraard is een goede pasvorm essentieel voor de juist bescherming. Zorg er hierbij voor dat de bodyprotector dicht en kort op je lichaam zit zodat deze de optimale bescherming kan bieden. Wanneer een bodyprotector los zit werkt het namelijk niet voldoende. Om een bodyprotector te kopen met een juiste pasvorm beschikken vrijwel alle protectors over rode strepen. Wanneer je deze niet meer ziet zitten heb je de juiste pasvorm. Let naast de omvang ook op de lengte, hij mag namelijk niet te lang zijn. Een goede manier om dit te testen is door te gaan zitten op het zadel, waarbij de protector het zadel niet mag raken.

Veilig paardrijden

Een bodyprotector zorgt er dus voor dat je veilig(er) kunt paardrijden. Daardoor zie je ze steeds vaker op maneges/stal en zijn ze bij KNHS wedstrijden verplicht. Echter, alleen een bodyprotector zorgt niet voor voldoende veiligheid. Zorg er daarom voor dat je altijd een paardrijcap, paardrijhandschoenen en goede paardrijbroek draagt.