Zadeldekjes

Een zadeldekje gebruik je tijdens het rijden en zit tussen de rug van jouw paard en het zadel in. Een zadeldekje is niet alleen praktisch, maar ook heel mooi. Een zadeldekje is praktisch omdat de onderkant van het dekje, het zadel beschermt tegen het zweet van jouw paard tijdens het rijden. Het zweet kan namelijk het leer van het zadel aantasten als dit op het zadel blijft zitten. Het dekje beschermt niet alleen je zadel, maar ook de rug van jouw paard tegen schuren en druk van het zadel. Omdat dekjes tegenwoordig niet alleen functioneel, maar ook heel mooi zijn, heeft de gemiddelde ruiter een uitgebreide verzameling van kleuren en soorten (en net als ik uiteraard met bijpassende beenbeschermers).

Zadeldekjes zijn er in allerlei verschillende soorten, kleuren, materialen en merken. Zo heb je dressuur-, spring-, western- en veelzijdigheidsdekjes, maar ook nog zadelonderleggers (meestal van bont). Het soort dekje, hangt af van je zadel. Ruiters met een westernzadel kiezen specifiek voor een western dekje en met een dressuurzadel, kun je het beste een dressuurdekje gebruiken. Als jouw paard een gevoelige rug heeft, kun je een onderlegger tussen het zadel en dekje leggen, deze verdeeld de druk van het zadel beter over de rug van jouw paard voor een hoger comfort tijdens het rijden.

Zadeldekjes worden soms een sjabrak of zadelpad genoemd. Echter is er wel een verschil tussen beide. Het verschil tussen het zadeldekje en het sjabrak is namelijk de vorm. Het zadeldekje is recht gevormd en het sjabrak volgt de vorm van het zadel. Wanneer mensen het hebben over een zadelvormig dekje, dan hebben ze het dus eigenlijk over een sjabrak. Daarnaast is er ook nog een verschil tussen zadeldekjes en pads. Dit verschil ligt aan de dikte van het dekje, waarbij een gevoerd dekje ook wel een pad wordt genoemd.

Er zijn dus heel veel verschillende soorten dekjes, naast pasvorm heb je eindeloos veel kleuren, materialen en merken. Om je te helpen met het kopen van het juiste dekje vind je hieronder het complete overzicht van alle soorten.

 

Sjabrak


Je koopt een sjabrak wanneer je op zoek bent naar een dekje dat dezelfde vorm heeft als het zadel. Een sjabrak is dus hetzelfde als een zadelvormig dekje. Vroeger was dit het enige zadeldekje wat er te krijgen was, want waarom zou je een groter dekje hebben dan je zadel? Tegenwoordig zie je ze niet veel meer, dit komt doordat de dekjes nu mooier zijn dan vroeger. Dus is het leuker om een mooi dekje te hebben.

Zadelpad


Een zadelpad is een dikker dekje en zorgt ervoor dat de druk van het zadel beter verdeeld wordt over de rug van jouw paard. Een andere benaming voor een pad is een onderlegger. Er zijn diverse soorten pads zoals een gelpad, bontje of polypad. Een zadelpad kun je ook gebruiken als je zadel niet helemaal goed ligt, bijvoorbeeld om de ruimte tussen de rug en het zadel op te vullen. Uiteraard geen structurele oplossing, maar tijdelijk is het soms een goede oplossing. Een zadelpad kun je ook zien als een onderlegger, zie hieronder.

Zadelonderlegger

Het is het beste een zadelonderlegger te kopen wanneer jouw paard een gevoelige rug heeft. Ook worden zadelonderleggers vaak preventief gebruikt, zodat je de klachten juist kan voorkomen. Een zadelonderlegger zorgt er namelijk voor dat het zadel beter op zijn plek blijft liggen en verlichting en bescherming biedt aan de rug van jouw paard. Zadelonderleggers zie je vaak in bont. Uiteraard zijn ze er in allerlei kleuren en merken. Meestal als losse onderlegger, maar er zijn ook dekjes waar het bont in verwerkt zit.

Ik heb een losse onderlegger van bont en gebruik hem voor betere drukverdeling en preventief. Zadelonderlegger zijn over het algemeen beschikbaar vanaf 80 euro. Sommige zijn duurder, deze kwaliteit is vaak beter. Voordeel is dat de onderleggers lang meegaan! Ik gebruik de mijne al ruim 3 jaar. Hieronder zie je mijn favorieten.

Zadelonderleggers-Zadeldekjes-Galopperen

Hieronder zie je mijn favorieten:

  1. Zadelonderlegger bont BR met uitsparing op de wervelkolom
  2. Zadelonderlegger LeMieux
  3. Zadelonderlegger Soft-Gel BR

Dressuurdekje

Dressuurdekjes zijn speciaal gemaakt voor dressuurzadels, ze zijn namelijk wat langer dan een veelzijdigheid of springdekje zodat ze goed uitkomen onder de langere rechte zweetbladen van een dressuurzadel. Als je een dressuurdekje gaat kopen, let er dan op dat het dekje de goede maat is. Te groot of te klein is niet prettig voor jouw paard, dan heb je kans dat het dekje dubbel vouwt of gaat schuren. Ik rij het meeste met mijn dressuurzadel en heb een grote kast vol met dressuurdekjes. Hieronder zie je mijn favorieten.

Dressuurdekje-Zadeldekjes-Galopperen

Hieronder zie je mijn favorieten:

  1. Mijn absolute topper: BR Event, in tal van kleuren (en ook in veelzijdigheid) te verkrijgen (met bijpassende beenbescherming zowel peeskappen als bandages en oornetje), blijft lang mooi en kan goed in de wasmachine! En ook nog eens betaalbaar, wat wil je nog meer 🙂
  2. Anky
  3. LeMieux

Veelzijdigheidsdekje

Je maakt gebruik van een veelzijdigheidsdekje wanneer je een veelzijdigheidszadel hebt. Veelzijdigheidsdekjes zijn namelijk zo gevormd dat ze goed onder de vooruit geplaatste kniewrongen passen van een veelzijdigheidszadel. Een veelzijdigheidsdekje kun je ook gebruiken bij een springzadel of een dressuurzadel met korte zweetbladen. Als je een dekje gaat kopen, pas hem dan goed voordat je ermee gaat rijden, dan kun je hem eventueel nog omruilen als hij niet goed ligt.

Springdekje

Een springdekje heeft een aangepaste vorm, door het zadel met extra korte kniewrongen is het dekje niet alleen korter, maar ook breder zodat de gehele kniewrong op het dekje ligt. Een veelzijdigheidsdekje past eventueel ook onder een springzadel, maar als je echt een fanatieke springruiter bent, kan een goed springdekje in jou zadelkast natuurlijk niet ontbreken!

Dekje met naam

Hoe leuk is het om een dekje met jouw naam of die van je paard te hebben! Of misschien heb je wel een sponsor die zijn logo op jouw dekje of deken wil borduren. Ongeacht het type dekje of deken is het altijd mogelijk om deze te laten borduren of bedrukken. Bij iedere ruiterwinkel hebben ze contacten die jou kan helpen aan een atelier waar ze dat kunnen.