Zadeldekjes

Een zadeldekje gebruik je tijdens het rijden, zit tussen het paard en het zadel in en is zowel praktisch als mooi. Een zadeldekje is praktisch want de onderkant van het dekje beschermt het zadel tegen het zweet van jouw paard tijdens het rijden. Het zweet kan het leer van het zadel aantasten. Daarnaast zijn zadeldekjes vooral heel sierlijk en mooi waardoor ruiters vaak een hele verzameling hebben.

Zadeldekjes zijn er in allerlei verschillende soorten, kleuren, materialen en merken. Zo heb je dressuur-, spring-, western- en veelzijdigheidsdekjes, maar ook nog zadelonderleggers. Het soort dekje, hangt af van je zadel. Ruiters met een westernzadel kiezen specifiek voor een western dekje en met een dressuurzadel, kun je het beste een dressuurdekje gebruiken. Als jouw paard een gevoelige rug heeft, kun je een onderlegger tussen het zadel en dekje leggen, deze verdeeld de druk van het zadel beter over de rug van jouw paard voor een hoger comfort tijdens het rijden.

Zadeldekjes worden soms een sjabrak of pad genoemd. Echter is er wel een verschil tussen beide. Het verschil tussen het zadeldekje en het sjabrak is namelijk de vorm. Het zadeldekje is recht gevormd en het sjabrak volgt de vorm van het zadel. Wanneer mensen het hebben over een zadelvormig dekje, dan hebben ze het dus eigenlijk over een sjabrak. Daarnaast is er ook nog een verschil tussen zadeldekjes en pads. Dit verschil ligt aan de dikte van het dekje, waarbij een gevoerd dekje ook wel een pad wordt genoemd.

Er zijn dus heel veel verschillende soorten dekjes, naast pasvorm heb je eindeloos veel kleuren, materialen  en merken. Om je te helpen met het kopen van het juiste dekje vind je hieronder het complete overzicht. 

Sjabrak

Je koopt een sjabrak wanneer je op zoek bent naar een dekje dat dezelfde vorm heeft als het zadel. Een sjabrak is dus hetzelfde als een zadelvormig dekje.

Zadelpad

Een zadelpad is een dikker dekje en zorgt ervoor dat de druk van het zadel beter verdeeld wordt over de rug van jouw paard. Een andere benaming voor een pad is een onderlegger. Er zijn diverse soorten pads zoals een gelpad, bontje of polypad.

Zadelonderlegger

Het is het beste een zadelonderlegger te kopen wanneer jouw paard een gevoelige rug heeft. Ook worden zadelonderleggers vaak preventief gebruikt, zodat je de klachten juist kan voorkomen. Een zadelonderlegger zorgt er namelijk voor dat het zadel beter op zijn plek blijft liggen en verlichting en bescherming aan jouw paard.

Dressuurdekje

Dressuurdekjes worden speciaal gemaakt voor dressuurzadels, ze zijn namelijk langer zodat ze goed uitkomen onder de lange rechte zweetbladen van een dressuurzadel.

Veelzijdigheidsdekje

Je maakt gebruik van een veelzijdigheidsdekje wanneer je een veelzijdigheidszadel hebt. Veelzijdigheidsdekjes zijn namelijk zo gevormd dat ze goed onder de vooruit geplaatste kniewrongen passen van een veelzijdigheidszadel.

Springdekje

Een springdekje heeft een aangepaste vorm, door het zadel met extra korte kniewrongen is het dekje niet alleen korter, maar ook breder zodat de gehele kniewrong op het dekje ligt.

Dekje met naam

Hoe leuk is het oom een dekje met naam te hebben! Ongeacht het type dekje is het altijd mogelijk om je zadeldekje te laten borduren of bedrukken.