Stijgbeugel

Een stijgbeugel is een voetsteun die gebruikt wordt om jouw paard te bestijgen en tijdens het rijden te ondersteunen. Daarnaast kun je stijgbeugels gebruiken om de houding van jouw paard te verbeteren. Er zijn naast normale stijgbeugels nog twee andere soorten stijgbeugels; veiligheidsstijgbeugels en flexibele stijgbeugels. 

Veiligheidsstijgbeugels

Veiligheidsstijgbeugels zijn zo gevormd dat je niet vast kan blijven zitten in je beugels als je van jouw paard valt. De meeste veiligheidsstijgbeugels hebben een rubberen elastiek die open schiet als je voet vast komt te zitten. Sommige veiligheidsstijgbeugels hebben een kapje aan de voorkant die open klapt als je voet vast komt te zitten. Veiligheidsstijgbeugels worden veel gebruikt voor buitenritten, inrijden van een nieuw paard of voor springen, maar ook door bij normale ritten als preventie.

Flexibele stijgbeugels

Flexibele stijgbeugels zorgen ervoor dat de enkel en knie gewrichten van de ruiter minder worden belast. Daarom worden de flexibele stijgbeugels steeds populairder. De gewrichten van een ruiter worden minder belast omdat de scharnier in de beugels een schok absorberende werking hebben. Flexibele stijgbeugels bestaan deels uit rubber wat ervoor zorgt dat voorwaartse, achterwaartse en zijdelingse bewegingen makkelijk mogelijk zijn zodat je jouw paard betere hulpen kunt geven. Daarnaast zorgt de flexibiliteit ervoor dat de kans kleiner is dat je met je voet vast komt te zitten wanneer je van jouw paard afvalt.