Singel

Een singel heb je nodig zodat het zadel goed op het paard blijft liggen. Het is daarom erg belangrijk dat de pasvorm van de singel goed is. Dit gaat zowel over de lengte als het soort singel. De singellengte meet je met het zadel op het paard van de ene singelstoot naar de andere singelstoot. Zorg ervoor dat de lengte van de singel goed aansluit zodat je eventuele schuurplekken bij jouw paard voorkomt! Wel is enige speling in de singellengte aan te raden aangezien de lichaamsbouw van jouw paard kan veranderen door bijvoorbeeld training. Meet dus goed de gaatjes op de singelstoten waar de gespen van de singel moet komen.

 

Anatomisch gevormde singels

Er zijn verschillende soorten singels. Het soort singel komt enerzijds door het materiaal waarbij je de keuze hebt tussen neopreen singels en lederen singels. Anderzijds kan de vorm van de singel verschillen tussen een rechte, normale of een anatomisch gevormde singel. Anatomisch gevormde singels worden ook wel banaansingel genoemd omdat de vorm van de singel lijkt op die van een banaan. Anatomisch gevormde singels of banaansingels zijn aan te raden wanneer je een gevoelig paard hebt. Deze singels hebben namelijk een stabielere ligging wat schuren voorkomt.

Neopreen singel

Het voordeel van een neopreen singel is dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn; ze kunnen zelfs in de wasmachine. Daarnaast zijn ze erg betaalbaar in vergelijking met een singel van leer. Een nadeel van een neopreen singel is dat deze niet ademen. Hierdoor laat de singel geen lucht door en gaat jouw paard sneller zweten onder de singel. Lederen singels zijn wel ademend. Een ander voordeel van lederen singels is dat de levensduur langer is dan die van een neopreen singel waardoor je minder snel een nieuwe hoeft te kopen. Maar is een lederen singel ook comfortabeler voor jouw paard. De singels vormt zicht namelijk naar het paard wat het draagcomfort verhoogd.

Lederen singel

Lederen singels hebben naast de voordelen dat ze ademend zijn, een langere levensduur hebben en comfortabeler zijn voor jouw paard, ook nog een ander verschil ten opzichte van neopreen singels. Je hebt namelijk lederen singels met en zonder elastiek. Een singel van leer met elastiek is gemakkelijker aan te trekken, waardoor jouw paard beter zijn of haar ribbenkast uit kan zetten. Let er hierbij wel op dat je een singel hebt met aan beide zijden elastiek! Wanneer je namelijk een singel hebt met aan één zijde elastiek, dan kan dit ervoor zorgen dat het zadel scheef trekt.

Longeersingel

Je maakt gebruik van een longeersingel wanneer je jouw paard gaat longeren. Een longeersingel is een speciale singel die achter de schouderbladen en over de borst van het paard loopt. Tijdens het longeren kun je veel verschillende dingen oefenen. Daarom is het belangrijk dat je bij de aanschaf van een longeersingel goed weet welk doel jij voor ogen hebt. Longeersingels hebben namelijk een verschillend aantal lussen en deze lussen zitten ook op verschillende plekken.

Singel met bont

Een singel met bont is geschikt wanneer jouw paard een gevoelige huid heeft. Singels met bont zijn bekleed met schapenvacht of lamsvel wat ervoor zorgt dat het erg zacht is aan de huid van jouw paard en goed ademend. In plaats van een singel met bont heb je ook de mogelijkheid om een singelhoesje van bont te kopen.

Dressuursingel

Dressuursingel zijn er speciaal voor het rijden van dressuur. Een dressuursingel zorgt er namelijk voor het zadel enerzijds stevig op het paard ligt maar anderzijds het paard niet belemmert in zijn bewegelijkheid.

Springsingel

Het is aan te raden om gebruik te maken van een springsingel als je rijdt je met een springzadel. Springsingels hebben namelijk een buikflap die gemaakt is van verstevigd leer zodat ze jouw paard beschermen tegen de hoefijzers wanneer jouw paard zijn benen tegen zijn lichaam aanlegt tijdens de sprong. Daarnaast bevat een springsingel meerderen lussen waaraan een voortuig bevestigd kan worden.