Singel

Een singel heb je nodig zodat het zadel goed op het paard blijft liggen. Het is daarom erg belangrijk dat de pasvorm van de singel goed is. Dit gaat zowel over de lengte als het soort singel. De singellengte meet je met het zadel op het paard van de ene singelstoot naar de andere singelstoot. Zorg ervoor dat de lengte van de singel goed aansluit zodat je eventuele schuurplekken bij jouw paard voorkomt! Wel is enige speling in de singellengte aan te raden aangezien de lichaamsbouw van jouw paard kan veranderen door bijvoorbeeld training. Meet dus goed de gaatjes op de singelstoten waar de gespen van de singel moet komen.

Singels zijn er in honderden soorten, maten en kleuren. Wat voor singel heb jij nou nodig voor jouw zadel en paard? Ik heb hieronder de meest voorkomende singels omschreven. Hopelijk helpt dit jouw met het maken van de juiste keuze. Is er iets onduidelijk, kom je er niet aan uit of heb je advies nodig, voel je vrij om hieronder te reageren of een mailtje te sturen. Uiteraard kan je in de jouw ruitershop of aan je zadelpasser ook altijd om passend advies vragen!
 

Anatomisch gevormde singels

Er zijn verschillende soorten singels. Het soort singel komt enerzijds door het materiaal waarbij je de keuze hebt tussen neopreen singels en lederen singels. Anderzijds kan de vorm van de singel verschillen tussen een rechte, normale of een anatomisch gevormde singel. Anatomisch gevormde singels worden ook wel banaansingel genoemd omdat de vorm van de singel lijkt op die van een banaan. Anatomisch gevormde singels of banaansingels zijn aan te raden wanneer je een gevoelig paard hebt. Deze singels hebben namelijk een stabielere ligging wat schuren voorkomt. Een anatomisch gevormde singel kan jouw paard ook ondersteunen om gemakkelijker te bewegen onder het zadel. Denk bij het aanslingeren aan het comfort voor je paard, als je hem te strak aantrekt kan hij minder makkelijk bewegen onder het zadel, aan te raden is om hem dus niet op z’n strakst aan te trekken. Je zadel moet blijven liggen, ook als je singel niet super strak zit, is dit niet het geval, laat dan de zadelmaker/passer een keer goed naar je zadel kijken.
Neopreen singel

Het voordeel van een neopreen singel is dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn; je kan ze zelfs in de wasmachine doen. Daarnaast zijn ze erg betaalbaar in vergelijking met een singel van leer. Een nadeel van een neopreen singel is dat deze minder ademen dan een lederen singel. Het kan zijn dat jouw paard daardoor sneller onder de singel gaat zweten. Dit is geen ramp, maar als je fanatiek rijdt, kan het voor jouw paard beter zijn om te kiezen voor een lederen singel of een neopreen singel met een bonte onderlegger. Om het draagcomfort nog meer te verhogen, kun je ervoor kiezen om een singel met elastiek te nemen. Dit heeft erg mijn voorkeur, zodat je paard net wat makkelijker kan bewegen onder het zadel.

Lederen singel

Lederen singels hebben veel voordelen: ze ademen beter dan neopreen, hebben een langere levensduur hebben en comfortabeler zijn voor jouw paard. Net als bij neopreen, zijn er lederen singels met elastiek. Een singel van leer met elastiek is gemakkelijker aan te singelen en kan jouw paard beter zijn of haar ribbenkast beter uitzetten. Let er hierbij wel op dat je een singel hebt met aan beide zijden elastiek! Wanneer je namelijk een singel hebt met aan één zijde elastiek, dan kan dit ervoor zorgen dat het zadel scheef trekt.

Lederen singels vind je in een wat hogere prijsklasse afhankelijk van het merk en kwaliteit zo vanaf 80 euro. Onderaan deze pagina vind je mijn favorieten. Door jouw lederen singel goed te onderhouden kan je de levensduur verlengen. Verwijder na het rijden je singel af met een borstel alle haren en eventueel zweet met een natte doek, haal hierna je poetsdoek (met legerzeep of vet) eroverheen. Het klinkt als veel moeite, maar als je dit eenmaal in je systeem zit wordt het een routine en kun je langer genieten van jouw singel.

Longeersingel

Je maakt gebruik van een longeersingel wanneer je jouw paard gaat longeren. Een longeersingel is een speciale singel die achter de schouderbladen en over de borst van het paard loopt. Tijdens het longeren kun je veel verschillende dingen oefenen. Daarom is het belangrijk dat je bij de aanschaf van een longeersingel goed weet welk doel jij voor ogen hebt. Longeersingels hebben namelijk een verschillend aantal lussen en deze lussen zitten ook op verschillende plekken. Wil je met een passoa longeren, dan moet je genoeg ringen hebben om de draden door te leiden. Je hoeft niet altijd met een longeersingel te longeren. Als jij je paard niet bijzet tijdens het longeren, dan kun je de longeersingel lekker achterwegen laten.

Singel met bont

Een singel met bont is geschikt wanneer jouw paard een gevoelige huid heeft. Singels met bont zijn bekleed met schapenvacht of lamsvel wat ervoor zorgt dat het erg zacht is aan de huid van jouw paard en goed ademend. In plaats van een singel met bont heb je ook de mogelijkheid om een singelhoesje van bont te kopen. Je ziet singels met bont bij zowel dressuur als springsingels. Hieronder heb ik een van mijn favorieten ingevoegd, deze kost iets meer dan een standaard singel, maar heeft 2 afneembare bont onderleggers. Dit is echt makkelijk, als hij dan vies is, kan je hem omwisselen en wassen.

Dressuursingel

Dressuursingels zijn speciaal ontworpen voor een dressuurzadel. De singelstoten van een dressuurzadel zijn namelijk langer dan bij een springzadel en daardoor zijn dressuursingels korter dan een singel voor een spring of veelzijdigheidszadel. Dressuursingels zijn er in veel soorten en maten, de meest voorkomende zijn anatomisch gevormd om jouw paard de ruimte te geven om vrijer te bewegen. Zelf heb ik een lederen anatomisch gevormde singel met een ringetje in het midden voor een hulpteugel en niet geheel onbelangrijk; een die ik makkelijk schoon kan maken.

Hieronder zie je mijn favorieten:

Galopperen-singel-kopen

(1) Neopreen dressuursingel, Harry’s Horse (klik hier)

(2) Lederen anatomische dressuursingel, BR (klik hier)

(3) Lederen anatomische dressuursingel met bont (2 stuks), Kentucky (klik hier)

Springsingel

Het is aan te raden om gebruik te maken van een springsingel als je rijdt je met een springzadel. Springsingels hebben een buikflap die gemaakt is van verstevigd leer zodat ze jouw paard beschermen tegen de hoefijzers wanneer jouw paard zijn benen tegen zijn lichaam aanlegt tijdens de sprong. Daarnaast hebben de meeste springsingels handige lussen, waaraan een voortuig of martingaal bevestigd kan worden. Een springsingel is ook langer dan een dressuursingel, dit komt doordat een springzadel kortere zweetbladen heeft, waardoor de singelstoten korter zijn. Dit zie je ook bij een veelzijdigheidszadel, deze singels zijn ongeveer even lang als een springsingel.

Hieronder zie je mijn favorieten:

Galopperen-springsingel-kopen

(1) Lederen springsingel zonder buikflap, QHP (klik hier)

(2) Lederen springsingel met buikflap, LJ (klik hier)

(3) Lederen springsingel met buikflap en bont, Kentucky (klik hier)