Paardenzadel

Ben je op zoek naar een paardenzadel? Zadels zijn er in allerlei soorten en maten. Het is daarom heel belangrijk dat je een zadel koop dat goed bij jezelf en jouw paard past. Een niet passend zadel kan klachten veroorzaken aan de rug van jouw paard wat kan leiden tot blessures. Om problemen te voorkomen is het raadzaam om een zadelpasservice te raadplegen die je kan helpen bij de juiste keuze voor een zadel. Hierbij zijn de boommaat en de lengte van het zadel het belangrijkst. Wanneer deze maten niet goed aansluiten zullen de zadelkussens te lang zijn en over de rib heen drukken. Dit kan pijn en blessures bij jouw paard veroorzaken. Daarnaast is de lengte van het zadel ook belangrijk voor jou als ruiter, deze maat wordt uitgedrukt in inch. Kinderen hebben kleinere zadels van 14 of 15 inch, terwijl volwassenen een zadel van 16, 17 of 18 inch nodig hebben.
Daarnaast kun je bij de aanschaf van een paardenzadel de kiezen uit twee soorten materialen; lederen en kunststof zadels. Het voordeel van kunststof zadels is dat het licht gewicht zadels zijn en ze verkrijgbaar zijn met een verwisselbare zadelboom. Een verwisselbare zadelboom kun je aanpassen de lichaamsbouw van jouw paard, hiermee ‘groeit’  het zadel mee met jouw paard als hij gespierder of breder wordt door training of drachtigheid. Synthetische zadels hebben een lange levensduur en deze zadels zijn gemakkelijk te onderhouden. Het voordeel van een lederen zadel is dat veel ruiters vinden dat het beter zit tijdens het rijden. Daarnaast is een lederen zadel ook nog aan te passen door een zadelpasser. Het nadeel van een lederen zadel ten opzichte van een kunststof paardenzadel is wel de prijs; een zadel van leer is namelijk aanzienlijk duurder.

Wil je een paardenzadel kopen?

Wil je een paardenzadel kopen? Het aanmeten van een zadel is iets wat je beter kan uitbesteden aan een professional, een zadelmaker/zadelpasser weet wat het beste is voor jou en jouw paard. Hieronder zie je mijn persoonlijke favorieten:

Paardenzadel-Galopperen

(1) Veelzijdigheidszadel, Wintec (klik hier)

(2) Dressuurzadel, Bates (klik hier)

(3) Barebackpad, F.R.A. (klik hier)

 

Boomloos zadel

Een boomloos zadel zorgt ervoor dat je veel beter contact kan maken met jouw paard dan wanneer je een normaal zadel. Veel ruiters ervaren ook dat het rijden met een boomloos zadel ervoor zorgt dat het paard je beter begrijpt en je daardoor veel meer één team vormt met je paard. Een boomloos zadel wordt ook wel een barefoot zadel genoemd.

Lees meer over mijn ervaring met boomloos rijden in mijn blog over barebackpad

Dressuurzadel

Een dressuurzadel is speciaal ontwikkeld voor ruiters die dressuurmatig rijden, dit zadel heeft langere zweetbladen dan een regulier zadel waardoor je meer grip hebt met je benen tijdens het rijden. Er zijn talloze varianten van een diepe zit tot extra dikke kniewrongen voor extra stabiliteit. Wil je meer weten over dressuurzadels? Lees mijn blog over paardrijden met een dressuurzadel.

Springzadel

Een springzadel is speciaal gemaakt voor ruiters die regelmatig springen met hun paard. Springzadels hebben namelijk een plattere zit waardoor je gewicht beter wordt verdeeld tijdens het neerkomen na een sprong. Ook hebben springzadels zweetbladen die verder naar voren komen en kniewrongen die hoger zitten zodat je beter uit het zadel kunt komen bij een sprong.

Veelzijdigheidszadel

Je kiest een veelzijdigheidszadel als je zowel dressuur, als springen en buitenrijden leuk vindt. Ben je een veelzijdige ruiter of weet je nog niet wat jou voorkeur heeft, kies dan voor een veelzijdigheidszadel. Deze hebben normale zweetbladen waarmee je zowel kan springen als dressuur kan rijden.

Westernzadel

Je kiest voor een westernzadel wanneer je western rijdt. Er zijn drie type westernzadels, namelijk reining zadels, trail zadels en showzadel. Aangezien westernzadels geen schokabsorberend kussen heeft is het extra belangrijk dat je de juiste pasvorm hebt! Met een western zadel kun je niet echt lichtrijden, western rijders hebben dan ook een compleet andere rijstijl dan de ‘Engelse-rijstijl’.