Beugelriemen

Beugelriemen gebruik je om de stijgbeugels te verbinden met het zadel. De keuze voor de juiste beugelriemen hangt voornamelijk af van het materiaal; kies je voor leer of kunststof. Daarnaast heb je uiteraard beugelriemen in diverse lengte- en breedte maten. Let bij de keuze van beugelriemen goed op de afwerking. Zo hebben roestvrijstalen gespen een lange levensduur en zijn rolgespen gebruiksvriendelijk bij het op maat maken. Daarnaast kun je ook kiezen voor dressuurbeugelriemen, hierbij zit de gesp onder aan de beugelriem, ter hoogte van de stijgbeugel. Dit is voortgekomen uit de voorkeur van dressuurruiters die het gespje onder de zadelrok vervelend vinden tijdens het rijden.


 

Lederen beugelriemen

Lederen beugelriemen worden veruit het meeste gebruikt. Dit komt doordat vrijwel alle ruiters die een lederen zadel hebben ook lederen beugelriemen gebruiken omdat dit de beste combinatie is. Een beugelriem van leer moet goed onderhouden worden met leervet en/of leerzeep. Daarnaast is leer een materiaal wat wel een beetje uitrekt, door linker en rechter beugelriem af en toe te verwisselen zullen ze gelijkmatig langer worden (dit is maar een paar millimeter). Dit ‘probleem’ is overigens op te lossen door voor lederen beugelriemen met nylon te kiezen. Het nylon in de beugelriem zorgt ervoor dat ze niet uit kunnen rekken.

Kunststof beugelriemen

De reden waarom veel ruiters met kunststof beugelriemen rijden is omdat ze erg voordelig zijn in vergelijking met lederen stijgbeugelriemen. Daarnaast zijn kunststof beugelriemen onderhoudsvrij en gemaakt van zeer sterk materiaal wat ervoor zorgt de ze niet zullen rekken of scheuren.