Teugels

Teugels zijn onmisbaar als je gaat rijden, via de teugels kun jij ‘communiceren’ met jouw paard. Door lichte druk uit te oefenen op de teugels of ze in een bepaalde positie te houden worden de hulpen vertaald naar de mond van jouw paard.

Er zijn twee soorten teugels; gewone teugels en hulpteugels. Gewone teugels zijn er in diverse soorten en maten zoals anti-slip teugels, rubberen teugels, katoenen teugels, rondgenaaide teugels en gevlochten teugels. Voor iedere ruiter en paard is er wel een type teugel dat perfect past. 

Paardenteugels

Anti-slip teugels

Anti-slip teugels gebruik je als ruiter wanneer je extra grip op de teugels prettig vindt. De meeste anti-slip teugels zijn gemaakt van rubber en hebben extra reliëf zodat ze steviger in de hand liggen en minder snel uit je handen glijden.Ik ben fan van anti-slip teugels, afhankelijk van je keuze, maar die van mij zijn iets dikker en blijven perfect op z’n plek.

Bekijk hier het meest complete overzicht van anti-slip teugels!

Katoenen teugels

Katoenen teugels worden bij de aanschaf van een volledig hoofdstel vaak meegeleverd. Ze zijn flexibel en liggen lekker in de hand. Dankzij de leren stopjes die op het katoen zijn genaaid, glijden ze niet uit je handen tijdens het rijden. Katoenen teugels vind je ook wel eens onder de naam spring teugels. Verder zijn er nog super veel verschillende soorten, voor ieder wat wils; gladde teugels, gevlochten teugels, met dichte of open sluiting, met stopjes of zonder stopjes. Ik heb mijn favorieten hieronder opgesomd:
1. Antislip teugels, 22,95 euro
2. Glad leren teugels, 9,95 euro
3. Katoenen teugels met stopjes, 13,95 euro

Teugels-hoofdstel-paardenspullen-galopperen

Hulpteugels

Hulpteugels zijn er in diverse soorten en maten. Onder hulpteugels vallen martingalen, bijzetteugels, slofteugels, goques, halsverlengers, Thiedeman teugels en voortuigen. Het doel van een hulpteugel is om jouw paard in een bepaalde houding te laten lopen en kunnen zowel gebruikt worden tijdens het longeren als tijdens het rijden. Het is heel belangrijk dat bepaalde hulpteugels op de juiste manier worden gebruikt, doordat jouw paard ‘bijgezet’ wordt kan hij gemakkelijk in een verkeerde houding lopen waardoor hij verkeerde spieren traint of zelfs blessures op kan lopen. Wil jij hulp teugels gaan gebruiken om jouw paard beter en sneller te trainen, vraag dan hulp aan je instructeur.

Martingaal

Een martingaal is de bekendste hulpteugel en wordt voornamelijk gebruikt bij het springen. Op het moment dat jouw paard met zijn hoofd te ver omhoog komt, zal de martingaal via de teugels een neerwaartse druk uitoefenen op het bit, waardoor dat jouw paard gemakkelijker zijn hoofd zal laten dalen dan dat de teugels in een normale hoek druk uitoefenen. Zo voorkom je dat jouw paard zijn hoofd te hoog heeft als je aanrijdt bij een sprong. Niet alleen tijdens het springen, maar ook tijdens een buitenrit kun je met een martingaal rijden, om zo meer controle te hebben over jouw paard. Een martingaal kan aan een voortuig zitten, maar je hebt ze ook los, die met een lus om de hals van het paard gaan en bevestigd wordt aan de onderkant van de singel.Slofteugels

Slofteugels zijn hulpteugels die je zowel kunt gebruiken voor het longeren, dressuur als voor het springen. Een slofteugel is een extra lange teugel die via de bitringen aan de singel wordt bevestigd, waardoor er een hefboomwerking ontstaat. Hierdoor drukt een slofteugel het hoofd van het paard als het waren naar beneden. Een slofteugel is een krachtige hulpteugel, die bij juist gebruik bij kan dragen aan de training van jouw paard. Wil je een slofteugel gaan gebruiken, verdiep je dan eerst in de werking en overleg met je instructeur of dit de juiste hulpteugel is die jou en jouw paard verder brengen.

Pessoa teugel

Een pessoa teugel is een hulpteugel die uitsluitend gebruikt wordt bij het longeren en wordt gebruikt voor het actief nageven vanuit de achterhand. Doordat de pessoa teugel rondom het paard zit, ontstaat er zowel druk op het hoofd als bij de achterhand. Als jouw paard op de voorhand loopt of zijn hoofd omhoog beweegt, stimuleert de pessoa teugel de achterhand om onder te treden en van daar uit nageefelijk te zijn. Als de achterhand onder treed, dan word het paard beloond doordat de druk afneemt op het hoofd. De pessoa teugel is goed voor het trainen en versterken van de achterhand.

Bijzetteugels

Een bijzetteugel gebruik je uitsluitend bij het longeren. Doordat bijzetteugels gemaakt zijn van een combinatie van leder en elastiek, zorgt dit voor extra bewegingsvrijheid voor jouw paard; er zit namelijk wat rek op de teugel. Bijzetteugels kunnen ook versteld worden in lengte en hoogte aan je longeersingel, waardoor je ook de houding van je paard kunt beïnvloeden.Thiedeman teugels

Een Thiedeman teugel is een hulpteugel die loont via de singel aan de teugels. Doordat een Thiedeman teugel een vastlengte heeft kun je er met deze hulpteugel voor zorgen dat het paard zijn hoofd niet omhoog kan gooien. Hierdoor zorg je ervoor dat de kans op rugproblemen bij jouw paard kleiner wordt.

Halsverlenger

Een halsverlenger is een hulpteugel die ervoor zorgt dat jouw paard zijn hoofd naar beneden houdt. Een halsverlenger maak je vast aan de onderkant van het zadel, gaat door de bitringen en ligt achter de oren van jouw paard. Doordat een halsverlenger achter de oren van het paard ligt, ontstaat daar druk zodat het paard zijn hoofd naar beneden houdt. Het voordeel van een halsverlenger voor jou als ruiter is dat je geen extra teugel hoeft vast te houden.

Gogue

Een gogue is een hulpteugel die voornamelijk bij het longeren wordt gebruikt en ervoor zorgt dat het paard zijn hoofd moeizaam kan strekken. Een gogue is namelijk een elastiek die via het bit achter de oren loopt en daardoor druk zet wanneer het paard het hoofd voorwaarts strekt.

Voortuig

Een voortuig is een hulpteugel die ervoor zorgt dat het zadel op zijn plek blijft liggen tijdens het rijden. Het wordt veel gebruikt tijdens de cross of bij springen. Een voortuig wordt bevestigd aan de voorkant van het zadel en gaat om de nek van het paard. Vrijwel alle andere hulpteugels, zoals een martingaal, kunnen aan het voortuig worden bevestig.

Ik gebruik zelf zo min mogelijk hulpteugels, maar ik vind het fijn om ze soms te gebruiken. Bijvoorbeeld bij een buitenritje gebruik ik een martingaal om net iets meer controle te hebben of een martingaal in combinatie met een voortuig. Of tijdens het longeren, een bijzetteugel of slofteugel aan mijn longeersingel, om hem bij te zetten. Onderstaand zie je mijn favorieten:
1. Bijzetteugel 19,95 euro
2. Tuig met martingaal 34,95 euro
3. Slofteugel leer 22,95 euro

Hulpteugels-hoofdstel-paardenspullen-galopperen