Neusriem

Een neusriem zorgt voor een stabiele ligging van het bit in de mond van het paard. Er zijn diverse soorten neusriemen; lage neusriem, aansnoerneusriem, gecombineerde neusriem, Mexicaanse neusriem en Engelse neusriem. 

Lage neusriem

De lage neusriem wordt met de kinriem onder het bit doorgehaald zodat er druk op de mond, neus en onderkaak van het paard ontstaat. Een andere naam voor de lage neusriem is africht.

Engelse neusriem

De Engelse neusriem wordt uitsluitend bij een stang en trens hoofdstel gebruikt. Deze neusriem heeft nauwelijks inwerking op de neus van het paard en heeft meer en stabiliserende werking. Ze zijn veelal onderlegd met een zachter leer om zo beter aan te sluiten op het hoofd. De laatste tijd komen er speelse varianten op de markt, bijvoorbeeld gekleurde onderlegd of zelfs met steentjes.

Aansnoerneusriem

De aansnoerneusriem is de neusriem die strak wordt bevestigd en zorgt ervoor dat het paard zijn mond niet te ver open kan doen.

Gecombineerde neusriem

De gecombineerde neusriem is een combinatie van een Engelse neusriem en sperriempje onder het bit door. Dit is de meest voorkomende variant in de dressuur. Let bij de aanschaf goed op de maat van de neusriem, hij mag niet te strak of te los zitten. Als je hem aansnoert moeten er nog twee vingers tussen kunnen.

Mexicaanse neusriem

Een Mexicaanse neusriem wordt net als een gecombineerde neusriem boven en onder het bit bevestigd, echter is deze in de vorm van een kruis. Hij oefent op één plek op de neus druk uit, waardoor je op een andere manier controle kan uitoefenen. Een Mexicaanse neusriem wordt voornamelijk gebruikt in de springsport.