Hoofdstel paard

Een hoofdstel gebruik je tijdens het rijden om te communiceren met jouw paard. Er zijn veel verschillende soorten hoofdstellen die gebruikt worden binnen verschillende disciplines van de paardensport. Zo wordt een stang en trenshoofdstel gebruikt voor dressuur vanaf klasse Z, een Mexicaans hoofdstel bij het springen en een bitloos hoofdstel voor paarden met een gevoelige mond.
 
Wanneer je op zoek bent naar een nieuw hoofdstel is het dus goed om eerst na te denken waarvoor je het hoofdstel gaat gebruiken en wat jij het belangrijkste vindt. Want naast de functionaliteiten is een hoofdstel met bijpassende frontriem natuurlijk een super mooie eyecatcher! 

Bitloos hoofdstel

Ruiters rijden met een bitloos hoofdstel omdat hun paard overgevoelig reageert op een bit of hebben zelf de voorkeur om bitloos te rijden. Er zijn twee uitvoeringen van bitloze hoofdstellen; sidepull en kingekruist. Een sidepull hoofdstel geeft druk op de neus van jouw paard. Een kingekruist hoofdstel geeft op de kin en de neus van het paard en verdeeld de druk over het hele hoofd.

Mexicaans hoofdstel

Een Mexicaans hoofdstel wordt voornamelijk gebruikt in de springsport. De neusriem van een Mexicaans hoofdstel werkt namelijk sterker in op de neus dan een normale neusriem. Er komt meer druk op één plaats van het neusbeen, waardoor heb je meer invloed en jouw paard beter terug kan rijden. De neusriem is ook los te verkrijgen, hiermee kun je jouw hoofdstel van dressuur naar spring ombouwen en terug. Handig, hoef je niet perse een hoofdstel te kopen.

Stang en trens hoofdstel

Een stang en trens hoofdstel wordt gebruikt voor dressuur en mag (hoeft niet) pas gebruikt worden vanaf het Z. Dit hoofdstel heeft een dubbel bit waardoor je heel precies hulpen kan geven in de mond van jouw paard. Aan beide bitten zitten teugels, je rijdt dan ook met twee teugels in één hand. Dit hoofdstel heeft een scherpe werking op de mond, een zachte en professionele ruiterhand is hierbij noodzakelijk. Wanneer dit hoofdstel niet juist gebruikt wordt, kan dit letsel veroorzaken.

Western hoofdstel

Een western hoofdstel verschilt in vele opzichte van het traditionele Engelse model. Wat direct opvalt is dat de neusriem bij een western hoofdstel ontbreekt. Daarnaast hebben westernhoofdstellen vaak een one-ear waarbij de frontriem om slechts één oor gaat. Verder is de bevestiging van het bit en teugels verschillend en zijn deze hoofdstellen rijkelijk bewerkt en versiert. Het bit wat gebruikt wordt lijkt op een stang bit, met een grote hefboom. Bijzonder is dat tijdens het rijden, de ruiter met een slappe teugel rijdt, er wordt dan ook geen druk uitgeoefend op de teugels net als in de Engelse rijstijl.

Rambo Micklem hoofdstel

Een rambo micklem hoofdstel is speciaal ontworpen voor het draagcomfort voor het paard. Doordat het hoofdstel anatomisch gevormd is, sluit het perfect aan op het schedel van het paard en beperkt het de druk en schuurpunten tot een minimum. Hierdoor zijn rambo micklem hoofdstellen perfect voor paarden met een gevoelig hoofd. Lees hier alles wat je moet weten over een Rambo Micklem hoofdstel.