Bitten

Een bit is onderdeel van het hoofdstel dat in de mond van het paard zit met als doel; hulpen die gegeven worden met de handen te vertalen via de teugels naar de mond van jouw paard. Paardenbitten zijn er in verschillende soorten en maten. Bitten kunnen onderverdeeld worden in twee categorieën; trensbitten en stangbitten. 

Trensbitten

De meest gebruikte trensbitten zijn de bustrens en D-trens. De bustrens is bekend vanwege zijn zachtheid voor de mondhoeken van het paard. Kenmerkend voor de D-trens is de D-vormige ringen die de teugel in positie houdt. Een ander onderscheid wat gemaakt kan worden binnen trensbitten is een doorgaand bit of een enkel gebroken bit. Een doorgaand bit bestaand uit 1 mondstuk met twee ringen voor de teugels. Bij het enkel gebroken bit daarentegen bestaat het mondstuk uit twee gekoppelde delen.

Stangen

Anders dan een trensbit werkt een stangbit via een hefboom. Bij een stangbit zit het bit in de mond van het paard, die vastzit aan een stang die buiten de mond hangt. Aan deze stang zitten de teugels, waardoor deze werkt als een hefboom en een ruiter de teugels fijnzinnig kan hanteren. Stangbitten worden door de precisie voornamelijk gebruikt in de hogere dressuur door gevorderde ruiters. Het verkeerd gebruik van een stangbit kan letsel veroorzaken.

Stang en trens

Een stang en trens wordt ook een dressuur-stang genoemd. Stang en trens worden voornamelijk gebruikt door zeer ervaren dressuur ruiters vanaf de dressuur klasse Z. Rij je lagen dan deze klasse, dan is het niet toegestaan om met stang en trens te rijden. Je bent niet verplicht om vanaf het Z met stang en trens te rijden.

Een hoofdstel met een stang en trens bit heeft een dubbel bit waardoor de ruiter heel precieze en scherpe hulpen kan geven in de mond van jouw paard. Één stang en één trens bit, aan beide bitten zitten teugels. Hierdoor rijd je met twee teugels in één hand. Deze bitten hebben een scherpe werking op de mond, een zachte, getrainde en professionele ruiterhand is hierbij noodzakelijk. Wanneer dit hoofdstel niet juist gebruikt wordt, kan dit letsel veroorzaken.Onderlegtrens

Een onderlegtrens wordt gebruikt bij stang en trens bitten. Een onderlegtrens is dunner dan een normale trens, wat zorgt voor meer comfort voor het paard en bescherming van de mond. Vrijwel alle stang en trens bitten worden gereden met een onderlegtrens.

Watertrens

Een watertrens is een bit met losse ringen aan het mondstuk. Hierdoor is het bit veel bewegelijke, ook in de mond van het paard waardoor jouw paard het bit eerder accepteert. Doordat een watertrens geen bussen heeft is het aan te raden om bitringen te gebruiken om zo de mond hoeken van jouw paard te beschermen tegen wondjes.

Bustrens

Een bustrens is een bit met vaste ringen. Dit zorgt ervoor dat een bustrens een vrij zacht bit is wat goed past bij paarden met een gevoelige mond. Bitringen ter bescherming zijn hierdoor niet nodig bij een bustrens.

D-trens

Een D-trens bit is een bit waarvan de zijringen een D-vorm hebben. Dit zorgt ervoor dat de teugels gemakkelijk in positie blijven en dat het bit niet gemakkelijk door de mond van het paard wordt getrokken. Daarnaast zorgt een D-trens voor meer druk op de wangen, wat voor meer wendbaarheid bij jouw paard zorgt.

Kneveltrens

Een kneveltrens is een bit met aan beide zijde van het bit een knevel waardoor een lichte druk ontstaat op de wangen. Hierdoor weet jouw paard goed de hulpen te volgen en is het erg wendbaar. Een kneveltrens wordt vaak gebuikt voor het aanleren van ruiterhulpen bij het paard. Door de stabiele ligging van de kneveltrens in de mond krijgt het paard namelijk extra begeleiding en stabiliteit.

Hackamore

Een hackamore is een bitloos bit. Een hackamore heeft geen mondstuk, maar oefent via de scharen druk uit op de neusriem en achter de oren van jouw paard. Hackamore biedt uitkomst voor paarden met een gevoelige mond. Let wel, hierdoor oefent het extra druk uit op de neus en oren waardoor een rustige en getrainde ruiterhand geboden is.

Pessoa bit

Een pessoa bit is hetzelfde als een 3-ringsbit of een 4-ringsbit. Bij een pessoa bit wordt een basis bit uitgebreid met extra ringen. Dit varieert van 2 tot 4 ringen die zowel aan de bovenkant als onderkant worden bevestigd, met als doel de hefboomwerking te vergroten en meer controle te hebben tijdens het rijden. Pessoa bitten zit je onder andere bij polo paarden.

Bitringen

Bitringen worden gebruikt om de wangen en de lippen van het paard te beschermen tegen de ronddraaiende bitringen. Ze worden gemaakt van rubber. Je kan ze los kopen, door ze warm te maken in water, kun je ze over de bitringen trekken (enige kracht is hierbij geboden). Ze zijn er in allerlei fancy kleuren om volledig te matchen met je setje.