Halstertouw

Een halstertouw is een touw dat je vastmaakt aan het halster van jouw paard zodat je jouw paard beter kan leiden of kan vastzetten tijdens het poetsen. Ben je op zoek naar een halstertouw? Dan moet je rekening houden met de haak, het materiaal en de lengte. 

Soort halstertouw

Halstertouwen zijn te koop met een paniekhaak, musketonhaak of zonder haak. Een paniekhaak is een veel gebruikte haak aangezien deze open gaat wanneer er te veel druk op komt. Wanneer jouw paard gaat hangen tijdens het vastzetten zal de haak openen, hiermee voorkom je dat het halster of haak breekt en jouw paard zich bezeert. Een musketonhaak is steviger en net iets makkelijker en sneller in gebruik, als jouw paard gaat hangen zal deze niet opengaan, uiteindelijk zal hij breken. Liever geen haak aan het touw? Er zijn ook halstertouwen zonder haak.

Lengte halstertouw

Een halstertouw kun je kopen in verschillende lengtes. De vuistregel hierbij is hoe kleiner het paard, hoe korter het halstertouw en hoe groter het paard, hoe langer het halstertouw. Lang halstertouw kan handig zijn als je buiten gaan wandelen, mocht het paard een ruk geven, dan heb je nog een buffer in je touw zitten zodat hij niet losbreekt. Dit geldt ook voor het vastzetten, hierbij is een langer halstertouw handig. Uiteraard is dit geheel afhankelijk van jou persoonlijke voorkeur.

Materiaal halstertouw

Het is belangrijk dat het halstertouw een goede grip heeft, waardoor het altijd gedraaide of gevlochten draden zijn. Daarnaast zijn ze veelal te koop in de materialen katoen, nylon of polypropyleen en in diverse kleuren verkrijgbaar waardoor je het halstertouw ook kunt combineren met jouw overige paardenspullen. Vaak kun je een halster en touw in een set kopen.

Hengstenketting

Een hengstenketting is een halstertouw met daaraan een stuk ketting, hierdoor is hij sterker dan een normaal halstertouw. In sommige gevallen wordt deze ketting gebruikt om door het halster heen te halen om op deze manier over of onder de neus door te leggen. Zo kun je tijdens het geleiden van jouw paard meer druk uitoefenen op zijn neus waardoor je betere controle hebt. Doe dit niet als het niet nodig is of je hier geen ervaring mee hebt, dit kan in benarde situaties tot verwondingen leiden.

Wil je naast halstertouwen meer weten over een halster? Lees hier meer over halsters.