Paardendekens

Paardendekens worden gebruikt ter bescherming van jouw paard en zijn er in diverse soorten en maten. Zo kun je jouw paard bijvoorbeeld beschermen tegen de regen met een regendeken, tegen vliegen met een vliegendeken of om een medische reden met een eczeemdeken. Daarnaast heb je nog aparte dekens per seizoen zoals een zomerdeken en een winterdeken. Ook heb is er verschil in de dikte, wat varieert van 0 grams deken tot een 500 grams deken. Tot slot kun je ook nog de sterkte van je paardendeken kiezen. De sterkte wordt gemeten in Denier (ook wel aangeduid als D), hierbij geldt hoe hoger de waarde des te sterker, de waardes variëren tussen 600D en 2.500D. Bij de aanschaf van een paardendeken zijn er dus veel dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je een overzicht met de verschillende soorten paardendekens en wanneer je het beste voor welk type deken kan kiezen. 

Vliegendeken

Een vliegendeken beschermt jouw paard tegen vliegen, dazen, muggen en andere insecten. Een vliegendeken wordt voornamelijk in het voorjaar en in de zomer gebruikt aangezien de insecten dan het meest actief zijn. Er zijn vliegendekens met of zonder bijbehorend halsstuk. Het is raadzaam een vliegendeken met halsstuk te kopen aangezien deze voor de meest optimale bescherming zorgt. Sommige dekenmerken hebben bijpassende vliegenmaskers die bevestigd kunnen worden aan de deken voor extra stevigheid. Hou bij de aanschaf van een vliegendeken er rekening mee of jouw paard veel op stal of in de wei met andere paarden staat. In dat laatste geval is een sterkere deken raadzaam, zodat hij tegen een stootje kan. Maar je kan ook denken aan een deken met UV bescherming, voor net dat beetje extra bescherming in de zomer.Eczeemdeken

Een eczeemdeken beschermt jouw paard tegen knotten (kleine muggen) die na het steken eczeem veroorzaken. Eczeemdeken worden zowel in het voorjaar als tijdens de zomer gedragen en bevatten vaak een halsstuk, vliegenmasker en buikflap zodat jouw paard optimaal is beschermd. Je hebt zowel elastische- als fijnmazige eczeemdekens, waarbij de fijnmazige dekens steviger zijn en daardoor een langere levensduur hebben. Heeft jouw paard last van eczeem? Dan is dit deken de uitkomst, let er bij de aanschaf op dat het deken goed aansluit maar wel luchtig is zodat jouw paard het niet te warm krijgt.

Duc heeft gelukkig geen eczeem, maar ik heb ondanks dat toch een eczeem deken. Ik heb hem overgenomen van een vriendin, toen ik opzoek was naar een onverwoestbare zomerdeken/vliegendeken. Dit is echt een topper, hij pakt je paard helemaal in, ook de buik en zelfs z’n oren kunnen in de deken.

Eczeemdeken-paardendeken-paardenspullen-galopperen

Bucas Sweet Itch hoody, 129,95 euro.

Uitrijdeken

Een uitrijdeken gebruik je om jouw paard op te warmen of warm te houden tijdens het losrijden of uitstappen. Uitrijdekens worden veel gebruikt als het wat kouder is om de spieren van jouw paard te ‘beschermen’ tegen de kou. Denk goed na waarvoor je het uitrijdeken wilt gebruiken voordat je er een koopt. Wil je het deken namelijk gemakkelijk af kunnen doen dan is een uitrijdeken met klittenbandsluiting wenselijk. Heb je de beschikking over een binnenbak en word je niet nat tijdens een regenbui? Dan is een uitrijdeken van wol of fleece een goede optie. Heb je niet altijd de optie om binnen te rijden, dan is een waterdichte variant erg praktisch. Deze heb je in gevoerde en ongevoerde varianten. Zo blijft jouw paard niet alleen warm, maar ook droog! En als je het deken over je benen legt i.p.v. onder je stijgbeugels door, blijven jou benen dat ook.

In de winter maak ik altijd gebruik van een uitrijdeken om Duc warm te houden tijdens het losrijden en uitstappen. Vooral als hij geschoren is, vind ik het heel belangrijk om hem warm te houden. Ik heb een waterdichte variant en meerdere fleece versies. Als ik buiten rij, gebruik ik mijn lichtgewichte reflecterende uitrijdeken, voor extra zichtbaarheid en veiligheid.

Uitrijdeken-paardendeken-paardenspullen-galopperen

Links: reflecterende uitrijdeken Harry’s Horse, 44,95 euro
Rechts: Waterdichte uitrijdeken Amigo, 62,95 euro

Zweetdeken

Een zweetdeken gebruik je na je training en is speciaal gemaakt om het zweet van jouw paard op te nemen en af te voeren. Zweetdekens kun je het hele jaar door gebruiken en worden voornamelijk gemaakt van fleece of wol. Ben je op zoek naar een nieuwe zweetdeken? Let bij de aankoop dan goed op het materiaal van het deken, wat afhankelijk is van de dikte van de vacht van jouw paard, maar ook het seizoen waarin je het gebruikt. Laat jouw paard niet te lang met de zweetdeken op stal staan, het zweet blijft namelijk op de deken liggen, haal het eraf en hang het uit om te drogen zodat het deken weer klaar is voor je volgende rit.

Vooral in de winter gebruik ik een zweetdeken. Na een intensieve training nog even een rondje uitstappen in de stapmolen, met een dekentje op om hem warm te houden. Vroeger had je keuze uit wol en fleece, ik heb daarom een aantal fleece dekens, maar ook eentje gemaakt van een technische stof. Die is super, die voert het zweet nog sneller af.

Zweetdeken-paardendeken-paardenspullen-galopperen

Zweetdeken technische stof, Eskadron, 108,95 euro

Regendeken

Een regendeken gebruik je om jouw paard te beschermen tegen de regen, wind en eventueel tegen beginnende kou. Regendekens zijn van lichtgewicht (veelal 0 gram), goed ademend en zowel verkrijgbaar met als zonder hals. Regendekens worden vaak gecombineerd met een onderdeken zodat je ze het hele jaar door kunt gebruiken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes (Denier). Let bij de aanschaf goed op de pasvorm, vooral op de borst, hier komen snel schuurplekken als de deken te strak of te los zit en dat is natuurlijk zonde! Hoe beter de kwaliteit van de voering, hoe minder kans of schuurplekken.

Mijn dekenvoorraad loopt uiteen van 0 tot 400 gram, van regendekens tot dikke winterdekens. Ik begin met een regendeken als het weer slechter wordt, ik probeer zo lang mogelijk met 0 gram te werken, tot dat hij geschoren is. Dan krijgt hij een dikkere jas aan. Mijn absolute favoriet is de regendeken van Bucas zowel met als zonder hals. Oersterk, perfecte pasvorm, betaalbaar en verkrijgbaar in allerlei mooie kleuren!

Regendeken-paardendeken-paardenspullen-galopperen

0-grams regendeken Bucas, 89,95 euro

Winterdeken

Een winterdeken beschermt jouw paard tegen de kou, maar ook tegen regen. Hierdoor is de dikte van een winterdeken heel belangrijk. Geadviseerd wordt om bij temperaturen van onder de 10 graden een winterdeken van 100 grams te gebruiken, bij temperaturen van rond de 0 graden een winterdeken van 200 of 300 grams en wanneer het dag en nacht vriest een deken van 400 of 500 grams. Let op, dit zijn adviezen vanuit leveranciers, maar het is helemaal afhankelijk van jouw paard! Is jouw paard geschoren, dan zal er een dikkere deken nodig zijn. Staat jouw paard in een stal of op de wei? Dan heeft ook invloed op het aantal gram. Let ook bij je winterdeken goed op de pasvorm om schuurplekken te voorkomen.

Als Duc geschoren is, krijgt hij pas een dikkere deken op. Bij mij altijd met hals, want hij is een ontzettende smeerpoot en die hals houdt hem lekker schoon en warm. Ook voor mijn winterdekens zweer ik bij de dekens van Rambo of Bucas. Deze passen goed, waardoor hij geen schuurplekken krijgt. Ze zijn wel wat hoger in prijsklasse, maar je kan er ook jaren mee doen!

Winterdeken-paardendeken-paardenspullen-galopperen

300 grams winter deken waterdicht met hals, Bucas, 129,95 euro

Zomerdeken

Een zomerdeken gebruik je om jouw paard schoon en stofvrij te houden en wordt veelal gebruikt op de wei, stal of als licht transportdeken. Een zomerdeken is goed ademend en zijn veelal gemaakt van katoen. Echter, deze dekens zijn vaak niet waterdicht waardoor je voor in de wei toch beter een niet gevoerd regendeken kan gebruiken als het regenachtig is.

Ik gebruik een zomerdeken alleen als het weer het toelaat. Een bui kunnen ze wel een keer hebben, maar ik vind het niks om mijn paard heel de dag met een natte deken buiten te hebben staan. En aangezien ik liever lui dan moe ben, vind ik het fijn als Duc schoon van de wei af komt, in plaats van klei klonten overal. Handige aan deze dekens vind ik; je kan ze wassen (zelf!).

Zomerdeken-paardendeken-paardenspullen-galopperen

Zomerdeken van katoen, Horseware, 49,95 euro

Onderdeken paard

Een onderdeken gebruik je onder een ander deken om jouw paard warmer te houden zonder een andere deken erop te leggen. Hierdoor worden onderdeken voornamelijk in de winter of tijdens koudere periodes gebruikt. Onderdekens zijn vaak korter dan het bovenliggende deken zodat ze hier niet onder uit komen en bijvoorbeeld nat kunnen worden. Deze dekens zijn er in diverse diktes van 50 grams tot 400 grams en worden soms uitgevoerd met klittenband, ritsen of lussen om aan de buitendeken vast te maken voor extra stabiliteit.

Ik zou altijd gaan voor een onderdeken die je vast kan maken aan je overdeken. Zo blijft hij altijd goed liggen en vind je hem niet halverwege z’n nek na het rollen.

Onderdeken-paardendeken-paardenspullen-galopperen

Onderdeken 300 gram met liner systeem, Horseware, 89,95 euro

Staldeken

Een staldeken gebruik je om jouw paard warm te houden wanneer jouw paard op stal staat en geen waterdichte deken nodig heeft omdat hij niet naar buiten gaat. Staldekens zijn van lichtgewicht, goed ademend en bieden een goede isolerende werking. Staldekens worden veelal in de winter gebruikt en kunnen ook als een onderdeken in combinatie met een waterdichte deken gebruikt worden wanneer jouw paard buiten staat.

Als jij de luxe hebt, dat jou paard een staldeken op kan, dan is dat zeker een voordeel. Staldekens zijn goedkoper dan winterdekens, ze ademen veel beter en je kan ze makkelijker wassen! Helaas heb ik deze luxe niet, maar dat zou ik zeker willen;)