Strijklappen

Strijklappen beschermen de kogels van de achterbenen van jouw paard tegen verwondingen tijdens het rijden, losgooien of op de wei. Strijklappen worden ook wel kogelbeschermers genoemd. Wanneer jouw paard zichzelf aantikt met de achterbenen wordt dit strijken genoemd. Strijken kan blessures veroorzaken, wat je met deze beschermers kan voorkomen. Ook worden strijklappen of kogelbeschermers gebruikt tegen invloeden van buitenaf tijdens het rijden. Hierdoor zijn er zowel strijklappen te koop die alleen de binnenkant van het achterbeen beschermen als die volledige bescherming rondom geven. 

Pasvorm van strijklappen

Net als bij de peeskappen is het belangrijk dat je bij de aanschaf nadenkt waarvoor je ze gaat gebruiken. De strijklappen die alleen aan de binnenzijde van het been zitten, beschermen de benen optimaal tegen (je raad het al) het strijken van de achterbenen. Maar de kogelbeschermers die aan de binnen- en buitenzijde van het been zitten, beschermen ook tegen invloeden van buitenaf, zoals een balk bij het springen of een tak bij een buitenrit. Net als bij peesbeschermers heb je varianten in materiaal zoals lederen en neopreen. Afhankelijk van de discipline, gebruiksfrequentie en je budget, kun je hier een keuze in maken.Wat voor type kogelschermer?

Wanneer je strijklappen koopt is het belangrijk, net zoals bij alle andere beenbeschermers, dat de maat juist is. Ze moeten namelijk comfortabel zitten en jouw paard niet hinderen in zijn beweging. Let er daarom op dat de strijklappen niet te strak, te los of te laag om het been zitten zodat ze jouw paard niet belemmeren in zijn of haar beweging.

Setjes

Strijklappen worden vaak in combinatie met andere beenbeschermers gebruikt zoals peesbeschermers. Wanneer je verschillende soorten beenbeschermers gebruikt wil je natuurlijk wel dat deze goed met elkaar matchen. Strijklappen worden vaak aangeboden in combinatie met peesbeschermers en zijn er in allerlei kleuren en maten verkrijgbaar.

Onderhoud strijklappen

Wil jij dat jouw strijklappen langer meegaan en dat jouw paard geen blessures oploopt door vuil tussen de benen en beschermers? Maak ze dan na het rijden schoon met een borstel en controleer ze altijd aan de binnen en buitenzijde voor je ze om de benen doet. Zijn ze toe aan een schoonmaakbeurt? Spoel ze af met water en ga er met een harde borstel overheen. Voor de wat luiere mensen onder ons; persoonlijk doe ik ze in een waszak in de wasmachine (wel eerst afspoelen om ze te ontdoen van het zand). Dit geldt niet voor de lederen variant, deze vergen een intensiever en ander onderhoud dan de neopreen variant. Lederen strijklappen kun je het beste onderhouden met leervet of leerzeep.

Beenbeschermers voor jouw paard

Naast strijklappen zijn er nog andere beenbeschermers die jouw paard beschermen tegen blessures, zoals peesbeschermers, springschoenen, bandages, beenbeschermers, en transportbeschermers.