Springschoenen

Springschoenen worden gebruikt voor de bescherming van onder andere de hoef, hoefbal en kroonrand van de benen van jouw paard. De voornaamste reden waarom springschoenen worden gebruikt, is toch wel om te voorkomen dat jouw paard met zijn achterbenen de hoefijzers van zijn voorhoeven er af trapt. Springschoenen worden gebruikt tijdens het rijden, maar ook bij het losgooien of op de wei.

Wanneer jij springschoenen wilt kopen is het belangrijk om te weten waarvoor je ze gaat gebruiken. Dit bepaald het materiaal van zowel de buitenkant als de binnenkant van de springschoenen en het type sluiting. 

Materiaal springschoenen

Springschoenen bieden bescherming aan de hoef, hoefbal en kroonrand van jouw paard en zijn daarom aan de buitenzijde gemaakt van een stevig materiaal zoals; rubber, neopreen, leer of kunststof. De binnenzijde daarentegen moet goed aansluiten op de hoef en kan van een zachter materiaal gemaakt zijn zoals wol, soft gel of fleece. Deze zijn geschikt voor paarden met gevoelige holtes en beschermen tegen schuren. Echter, voor natte buitenritten, strandritten, cross of eventing zijn deze niet geschikt, omdat ze water en vuil vasthouden. Springschoenen van een steviger materiaal zoals rubber of neopreen zijn hier wel voor geschikt. Deze zijn duurzamer en vaak goedkoper dan de bonte variant.

Sluiting springschoenen

De sluiting van springschoenen is heel belangrijk, deze zorgt ervoor dat ze goed op hun plaats blijven zitten en makkelijk te bevestigen zijn. De meest voorkomende sluiting is van klittenband, vaak zit er een knipje in zodat je hem in twee ‘fases’ vast kan maken. Let bij de aanschaf goed op de kwaliteit van het klittenband, gebruik je ze iedere dag? Of maar een enkele keer per jaar? Spring, cross of men je regelmatig? Neem dan springschoenen die tegen een stootje kunnen en die je makkelijk schoon kan maken. Kom je er niet aan uit wat voor springschoenen je nodig hebt, vraag het in de winkel, daar willen ze je altijd helpen.

Onderhoud springschoenen

Springschoenen worden snel nat en vies, daarom is het belangrijk dat jij ze goed schoon maakt. Borstel ze na het rijden schoon met een harde borstel. Als ze nat zijn door een natte bak of een modderige buitenrit, spoel ze dan af met water of laat ze opdrogen voor je er met een borstel overheen gaat. Zo gaan jouw springschoenen langer mee en is de kans op irritatie door zandrestjes bij jouw paard het kleinst.