Peesbeschermers

Peesbeschermers worden gebruikt om de voorbenen van jouw paard te beschermen tegen het aantikken door de achterhoeven en het strijken van de voorbenen. Wanneer de achterhoeven de voorbenen aantikt, zorgen de peesbeschermers ervoor dat de klap wordt opgevangen en verdeeld wordt over de beschermer zodat er minder snel blessures kunnen ontstaan. De buitenkant van de peesbeschermers zijn dan ook van hard kunststof materiaal of leer gemaakt. De binnenkant van de peesbeschermers worden gemaakt van leder, bont of neopreen en kunnen verschillen in gewicht. Peesbeschermers worden voornamelijk gebruikt tijdens het rijden, maar je kan ze ook gebruiken om jouw paard te beschermen tegen blessures in de paddock of op de wei. Bij de juiste keuze voor peesbeschermers moet je rekening houden met de maat en het doel waarvoor je ze wilt gebruiken. 

Neopreen peesbeschermers

Neopreen peesbeschermers worden door veel ruiters gebruikt, dit zijn namelijk de goedkope peesbeschermers. Ze worden vaak verkocht in een setje van pees- en kogelbeschermers en zijn in allerlei leuke kleuren te verkrijgen. Bij intensief gebruik kunnen deze peesbeschermers warm worden, omdat ze minder ademen, wat slecht kan zijn voor de pezen van jouw paard. Sommige peesbeschermers van neopreen zijn daarom voorzien van ‘luchtgaten’ om de warmte die ontstaat af te voeren. Mocht jouw paard gevoelig zijn voor peesblessures? Laat je dan goed voorlichten in de winkel.Lederen peesbeschermers

De keuze van het materiaal heeft zowel invloed op de bescherming van de kwetsbare pezen als op de prijs van de beschermers. Zo zijn er beschermers van natuurlijk materiaal zoals lederen peesbeschermers en peesbeschermers van bont die als voordeel hebben dat ze ademen. Dit zorgt er namelijk voor dat tijdens een intensieve training de benen niet te warm worden waardoor de pezen kunnen beschadigen. Peesbeschermers van leer en/of bont zijn meestal voorzien van een kliksluiting en zijn redelijk kostbaar.

Lichtgewicht peesbeschermers

Lichtgewicht peesbeschermers kun je gebruiken wanneer je eventing, cross of lange afstanden rijdt. Doordat deze peesbeschermers lichter zijn kan jouw paard zijn voorbenen gemakkelijker bewegen wat tijdens een lange rit comfortabeler is voor jouw paard. Sommige lichtgewicht peesbeschermers zijn uitgevoerd als een soort raster, deze zijn uitermate geschikt voor paarden die snel peesblessures oplopen of voor op de wei. Deze worden niet warm, maar bieden wel optimale bescherming.

Peesbeschermers met klittenbandsluiting

Peesbeschermers zijn er met twee soorten sluitingen: klittenbandsluiting en kliksluiting. De meest voorkomende peesbeschermers hebben klittenbandsluiting. Deze zijn gemakkelijk te bevestigen en kun je op iedere gewenste maat instellen. Als het klittenband vuil wordt, kan het voorkomen dat deze minder goed sluit, maar dit kun je voorkomen door ze goed schoon te houden. Daarnaast zijn er ook peesbeschermers met kliksluiting, deze hebben een vaste positie op de peesbeschermer waardoor je maar 3 ‘standen’ kan kiezen. Je ziet ze vaak op lederen peesbeschermer. Deze sluiting is duurzamer dan klittenband, mocht er een kliksluiting kapot gaan, kun je deze gemakkelijk laten repareren bij de schoenmaker.

Hoe kies je de juiste pasvorm van je peesbeschermers?

Het is heel belangrijk dat de peesbeschermers voor jouw paard de juiste pasvorm hebben, jouw paard mag namelijk niet worden belemmerd in zijn beweging. De juiste pasvorm kun je checken door het been van jouw paard op te tillen waarbij de peesbeschermer niet te laag over de kogel moet zitten, onder de voorknie blijft en niet in het been prikken tijdens het bewegen. Naast de hoogtemaat is het ook belangrijk om de peesbeschermers niet te strak te bevestigen aangezien dit de bloedsomloop in de benen kan hinderen. De meest voorkomende maten zijn; pony, cob en full.

Onderhoud

Wil jij dat je peesbeschemers langer meegaan en dat jouw paard geen blessures oploopt door vuil tussen de benen en beschermers? Maak ze dan na het rijden schoon met een borstel en controleer ze altijd aan de binnen en buitenzijde voor je ze om de benen doet. Zijn ze toe aan een schoonmaakbeurt? Spoel ze af met water en ga er met een harde borstel overheen. Voor de wat luiere mensen onder ons; persoonlijk doe ik ze in een waszak in de wasmachine (wel eerst afspoelen om ze te ontdoen van het zand). Dit geldt niet voor de lederen of bonte peeskappen, deze vergen een intensiever en ander onderhoud dan de neopreen variant. Lederen peeskappen kun je het beste onderhouden met leervet of leerzeep.

Beenbeschermers

Naast peesbeschermers zijn er nog andere beenbeschermers die jouw paard beschermen tegen blessures, zoals springschoenen, bandages, beenbeschermers, transportbeschermers, strijklappen en kogelbeschermers.