Bandages paard

Bandages worden gebruikt voor de ondersteuning en bescherming van de benen van jouw paard. Er zijn verschillende soorten bandages zoals stalbandages, werkbandages, zelfklevende bandages, fleecebandages, kantoenen bandages en elastische bandages. Let er bij het gebruik van bandages op dat je deze op de juiste manier gebruikt. De ondersteunende functie van bandages is namelijk anders dan die van peesbeschermers, wanneer je de bandages op een verkeerde manier aanbrengt zorgt dit dat de kans op blessures toeneemt! De voornaamste functie van bandages is om verwondingen te voorkomen en worden veelal gebruikt omdat het er sierlijk uitziet bij bijvoorbeeld een prijsuitreiking of keuring. 

Bandage tijdens het rijden

Bandages die gebruikt worden tijdens het rijden of dressuur met jouw paard hebben voornamelijk een optische functie. Werkbandages die gebruikt worden tijdens het rijden, worden voornamelijk toegepast bij dressuurmatig trainen van paarden. Bij werkbandages dienen onderlappen gebruikt te worden, deze gebruikt je om de druk die door de bandage ontstaat gelijkmatig over het paardenbeen te verdelen. Let erop dat de bandages snel warm kunnen worden wanneer je intensief aan het werken bent met jouw paard, dit kan peesblessures veroorzaken.

Bandage tijdens het rijden

Stalbandages worden gebruikt om de doorbloeding van het onderbeen van jouw paard te stimuleren en om stijfheid en zwellingen te voorkomen, hiervoor worden soms zelfklevende bandages gebruikt, eventueel met een verkoelende gel. Let er bij stalbandages goed om dat ze op de juiste manier worden aangebracht, anders kan het een goede doorbloeding tegengaan waardoor er eerder blessures ontstaan dan worden genezen.

Aanbrengen Bandages

Het is essentieel dat bandages op de juiste manier worden aangebracht, anders werkt het alleen maar ten nadelen van jouw trouwe viervoeter. Zorg ervoor dat de bandages niet te strak worden aangebracht, maar voorkom ook dat ze afzakken of losgaan. Hier kun je eventueel een bandage riempje voor gebruiken.

Onderhoud bandages

De meeste bandages en onderlappen kunnen in de wasmachine, als je dit doet kun je ze het beste in een waszak doen om te voorkomen dat ze in de knoop gaan. Bang dat ze dan te snel beschadigen? Een borstel of een sopje kan wonderen doen.