Vliegendeken

Vliegendeken

Blog Leave a Comment

De zomer is begonnen, de zon schijnt, het is warmer en dat betekent dat de vliegen ook weer actief zijn. Naarmate de temperatuur stijgt komen er meer vliegen, dazen, muggen en andere insecten. Sommige paarden zijn zelfs allergisch voor deze kleine jongens! De perfecte manier om jouw paard te beschermen tegen deze insecten is een vliegendeken. Of jouw paard nou op stal of de wei staat, een vliegendeken is een must have voor de zomermaanden!




Ben je van plan om deze zomer een vliegendeken te kopen? Hieronder komen de meest gestelde vragen aan bod;

  • Is een vliegendeken waterdicht?
  • Vliegendekens met zebraprint, mooi of functioneel?
  • Vliegendeken met of zonder hals?
  • Wat is de beste pasvorm van een vliegendeken?
  • Welke dikte deken heb je nodig?
  • Bestaan er vliegendekens met vlieg werende stof?
  • Rijden met vliegendeken?

Is een vliegendeken waterdicht?

In de zomer is het minder nat dan is de herfst of voorjaar. Echter blijft dit wel Nederland en komt het er af en toe ook met bakken uit. Een standaard vliegendeken is niet waterdicht, maar kan wel tegen een regenbui. Let er wel op dat je deken goed ademt zodat deze snel droogt. Regent het heel veel of wil je jouw paard toch een beetje extra bescherming bieden, er zijn een aantal ‘waterdichte’ vliegendekens te koop, deze hebben een dichte rug en de rest van de deken is van ademend materiaal.

Vliegendeken met zebraprint, mooi of functioneel?

Het is je waarschijnlijk al wel eens opgevallen dat je soms paarden ziet met een vliegendeken met zebraprint. Dit is niet alleen maar leuk, maar het heeft ook een functie. Uit onderzoek is gebleken dat het zwart-witte strepenmotief van de zebra ervoor zorgt dat zebra’s minder door insecten worden gestoken. Het zwart-witte strepenmotief zorgt er namelijk voor de het zonlicht op een bepaalde manier wordt gereflecteerd wat irritant is voor vliegen, dazen, muggen en andere insecten.

Vliegendeken met of zonder hals?

Vliegendekens zijn er zowel met als zonder halsstuk. Als je jouw paard volledig wilt beschermen kun je het beste kiezen voor een vliegendeken met halsstuk. Bij veel dekenmerken worden de halsstukken los verkocht en kun je de deken uitbreiden. Ga je voor de full protection? Dan kan een bijpassende vliegenmasker niet ontbreken! Ze zien er grappig uit, maar zijn erg functioneel. Koop een bijpassende bij de deken of een gekke met ogen erop.

Wat is de beste pasvorm van een vliegendeken?

Vliegendekens zijn er net als bij andere dekens in diverse vormen. De basis dekens hebben kruissingels en een enkele of dubbele borstsluiting. Deze dekens beschermen de hals, buik en staart van jouw paard echter niet volledig! Wil je dat jouw paard volledig beschermt is? Kies dan voor een anatomisch gevormd vliegendeken inclusief hals, buikflap, staartflap en vliegenkap.



Welke dikte deken heb je nodig?

De dikte van het vliegendeken is voornamelijk afhankelijk van wanneer het deken gebruikt wordt. Staat jouw paard met andere paarden in de weide dan is het aan te raden om een wat dikker deken te nemen zodat het minder stel kapot gaat bij een spelletje. Gebruik je het deken alleen voor op stal dan voldoet een dunner vliegendeken ook prima.

Bestaan er vliegendekens met vlieg werende stof?

Vliegendekens worden standaard gemaakt van polyester mesh met een fijnmazige stof, zodat het paard niet gestoken wordt. Maar soms kunnen vliegendekens ook het insectenbestrijdingsmiddel Vamoose bevatten. Vamoose is een geurloos en kleurloos bestrijdingsmiddel, waardoor het paard er geen last van heeft. Echter merken insecten het direct op waardoor ze er niet aan denken om nog maar 1 seconde langer in de buurt van jouw paard te blijven.

Rijden met vliegendeken?

Ga je het bos in of hou je als ruiter van een lekkere buitenrit in de polder? Daarvoor bestaan speciale vliegendekens met een zadeluitsparing. Zo is jouw trouwe viervoeter ook tijdens een ritje volledig beschermt! Dit geldt ook voor paarden die tijdens het mennen beschermt willen worden, hiervoor zijn speciale men-vliegendekens.

Of jouw paard nu op de wei staat of je een buitenrit gaat maken, je kan altijd volledig beschermt op pad! Naast vliegendekens kun je ook nog verschillende vliegensprays gebruiken om die kleine beestjes te weren! Heb jij ervaring met een goede vliegendeken of heb je tips? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd naar jou ervaring, mening of vragen!

Liefs Lieve



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *