Touwhalster

Touwhalster

Blog Leave a Comment

Touwhalsters zijn helemaal hip en iedereen heeft er tegenwoordig wel eentje in zijn zadelkast liggen. Touwhalsters worden gemaakt van touw en een aantal knopen, zo vormen ze een halster dat je bevestigt om het hoofd van jouw paard. Via de verschillende knopen kun je het halster goed verstellen waardoor het goed aanpasbaar is aan ieder paardenhoofd. Touwhalsters hebben meestal een dikte van 6 millimeter waardoor ze heel licht van gewicht zijn en je duidelijke communicatie hebt met jouw paard. Hierdoor worden ze vaak gebruikt voor grondwerk. Zet je een beetje druk op het halster dan voelt het paard dit direct goed aan waardoor het paard extra makkelijk zal reageren op jouw hulpen. Een stalhalster zet namelijk druk op een veel groter oppervlakte waardoor jou hulpen minder direct zijn. Een touwhalster is veel flexibelere dan een halster van leer of nylon waardoor de hulpen directer overkomen.
Uiteraard kun je ze ook gewoon gebruiken voor op de wei of op stal. Let er hierbij wel op dat je het touwhalster altijd afdoet wanneer je niet bij je paard bent. Doordat een touwhalster zeer sterk is zal het niet snel breken en kan het dus flinke verwondingen aan jouw paard veroorzaken als het halster ergens achter blijft zitten/hangen. Dit is bij een traditioneel halster minder, gezien deze met ringen aan elkaar zit, die breken als daar hoge druk op komt.

Touwhalster kopen

Als je een touwhalster wilt kopen moet je er natuurlijk op letten dat je een touwhalster koopt in de juiste maat. De juiste maat voor jouw paard bepaal je aan de hand van de neusomtrek. Verderop kun je lezen welke maat touwhalster bij welke neusomtrek hoort. Daarnaast zijn er touwhalters met een ring onder de kin in plaats van een knoop. Hierdoor schuif het halster minder, wat prettig is bij het werken op de volte. De standaard dikte van een touwhalster is 6 millimeter, ook zijn er wat dikkere touwhalsters te koop.

Wil je paardenspullen kopen met korting? Bekijk hier alle Black Friday Deals voor paardenspullen!

Touwhalster wassen

Is je touwhalster vies geworden? Geen enkel probleem, een touwhalster kun je gewoon wassen (yes, handig!) in de wasmachine. Let er wel even op dat je de wasmachine niet hoger zet dan 30 graden.

Kleur touwhalster

Touwhalsters zijn er in allerlei hippe en opvallende kleuren waardoor veel ruiters deze vaak kopen voor een fotoshoot of gewoon omdat ze het leuk vinden om een touwhalster in een opvallende kleur te hebben. Je hebt ze in verschillende materialen, sommige zelfs met een bontje of leer stukje aan het kopstuk.
Maat touwhalster

De maat van het touwhalster bepaal je aan de hand van de neusomtrek van je paard. Onderstaand een overzicht van wat voor maat touwhalster je het beste kunt kopen:

  • Extra Mini: neusomtrek kleiner dan 40cm
  • Mini: neusomtrek 40 tot 45cm
  • Shetland: neusomtrek 45 tot 50cm
  • Pony: neusomtrek 50 tot 55cm
  • Cob: neusomtrek 55 tot 60cm
  • Full: neusomtrek 60 tot 65cm
  • Extra Full: neusomtrek groter dan 65cm

Heb jij nog tips of opmerkingen over het gebruik van touwhalsters, laat dan hieronder even een berichtje achter.

Liefs Lieve,
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *