Galopperen_ready-for-the-summer

Ready for the summer?

Blog Leave a Comment

YES, de zon laat zich weer zien en het weide seizoen is van start! Niets is beter dan de paarden weer lekker op de wei. Duc’s wintervacht heeft plaatsgemaakt voor zijn prachtige glanzende zomervacht en ik merk aan alles dat hij weer lekker in zijn vel zit. Helaas staat hij op klei grond en kunnen ze in de winter alleen op de paddock of in de molen, veel binnen staan is niks voor hem.

De lente draait op volle toeren en dat betekent ook dat de minder geliefde beestjes weer tevoorschijn komen. Vliegen, dazen, muggen etc. Wat nu nog reuze meevalt, kan jouw paard straks ontzettend irriteren. Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om deze beestjes te weren.
Dazenval

Het beste is natuurlijk de oorzaak bij de bron aan te pakken. Door een dazenval te plaatsen, kun je het aantal dazen in en rondom de wei aanzienlijk verminderen. Dazen komen voornamelijk in het tweede deel van de zomer voor en in tegenstelling tot andere insecten, komen ze niet op geur, maar op warmte en beweging af. Het liefst een groot bewegend object die opgewarmd is door de zon; een paard. Of dus een zwarte bal.

De dazenval bestaat uit een donkere bal met daarboven een vangnet. De dazen zien de bal als een lekkere bloed donor, maar als ze erachter komen dat dit niet zo is zitten ze al in de val! Ze vliegen naar boven en worden opgevangen door het vangnet.

 • Voordelen: Je pakt het probleem bij de bron aan.
 • Nadelen: Werkt alleen voor dazen. Plaatsing in de wei. Bij voorkeur op meerdere plekken.

Een dazenval kopen?

Dazenvallen zijn er in alle soorten en maten en hebben een groot bereik. De meeste prijsgunstige dazenval kun je kopen bij De Kroo, het is de Horse Fly Trap van 8,75 euro.

Vliegenspray

De makkelijkste en goedkoopste variant is toch wel de spray. Vliegenspray heb je in allerlei soorten, maten, prijzen en is overal verkrijgbaar. Afhankelijk van de soort spray, is een paard een aantal uren beschermd tegen vliegen en insecten. Gebruik de spray op plekken waar jouw paard het meest zweet, want hier komen de insecten het liefst op af. Let er wel goed op dat je het niet te dicht bij de ogen en slijmvliezen gebruikt, als je het hoofd ook wil beschermen. Gebruik hiervoor een vliegenstick, deze zijn speciaal gemaakt voor het hoofd. Vliegenspray kan je gebruiken tijdens het rijden, maar ook als je paard op de wei staat.

 • Voordelen: Goedkoop, makkelijk en super snel. Ideaal voor tijdens het rijden.
 • Nadelen: Werkt maar een paar uur, dien je iedere dag aan te brengen, sommige paarden zijn bang van een spray

Vliegenspray kopen?

Vliegensprays zijn er in veel soorten, mijn favorieten zijn:

Galopperen-readyforthesummer-antivlieg

 1. Vachtspray van Bremsen van EppleJeck
 2. Denka Veerust Super Spray
 3. Keep off roller van Grand National (voor het hoofd)

Vliegendeken

Heeft jouw paard echt last van alle insecten of werkt de vliegenspray onvoldoende, dan kun je altijd nog uitwijken naar een vliegendeken. Hierdoor is jouw paard optimaal beschermt tegen allerlei insecten. Er zijn eindeloos veel verschillende soorten vliegendekens; met hals, zonder hals, met hoofd bescherming, met uv protectie etc. De meeste vliegendekens zijn UV-werend en beschermen jouw paard dus niet alleen tegen insecten, maar ook tegen de zon. Bij de nieuwst Bucas dekens, kun je zelfs een buikstuk kopen zodat ook de buik van jouw paard beschermd is.

Heb jij al paarden gespot met een zebra deken? Deze dekens zijn niet alleen heel mooi en grappig, maar hebben daadwerkelijk een functie. Door de print raken vliegen gedesoriënteerd en vliegen ze liever door naar een ander paard. Handig!

Vorig jaar heb ik een blog geschreven over vliegendekens, benieuwd naar alle facts over deze dekens? Leest de blog over vliegendekens.

 • Voordelen: een vliegendeken beschermd zowel volledig tegen insecten als tegen de zon, in allerlei leuke kleuren en prints beschikbaar en je kan het naar eigen wens uitbreiden; deken met of zonder hals, met buikstuk en met vliegenmasker voor het hoofd.
 • Nadelen: een vliegendeken kan kapot gaan als jouw paard met meerdere paarden op de wei staat, bij regen is je paard niet beschermd tegen de regen en blijft de deken even nat.

Vliegendeken kopen?

Mijn favorieten zijn:

Galopperen-readyforthesummer-dekens

 1. Vliegendeken zebra, Bucas
 2. Vliegenmasker zebra, Bucas
 3. Zomerdeken Rambo Sweet Itch

Hopelijk heb je nu een goed beeld van welke maatregelen je kan treffen om jouw paard te beschermen tegen allerlei ongewenste beestjes. Laat de zomer (en de beestjes) maar komen!

Thanks voor het lezen! Heb jij nog tips of andere producten die helpen bij het bestrijden van vliegen etc. Laat het mij dan weten in de comments!

Liefs LieveGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *