Paard-scheren

Paard scheren

Blog Leave a Comment

Het is winter; dit betekent regen, sneeuw en kou. In de winter worden veel paarden, inclusief die van mij, geschoren. Waarom doet iedereen dit en waarom zou jij je paard scheren? Je komt er alles over te weten in mijn blog over paarden scheren.

Ga je jouw paard voor het eerst scheren? Zorg er dan voor dat je in ieder geval beschikt over onderstaande paardenspullen, dat maakt het scheren een stuk gemakkelijker! Wil je meer handige tips over het scheren van een paard, lees dan mijn blog “10x scheer tips“.

10x-scheer-tips-Galopperen

  1. Tondeuse, Sectolin (klik hier)
  2. Tondeuse messen, Sectolin (klik hier)
  3. Scheerolie, Liscop (klik hier)
  4. Scheermachine, Premiere (klik hier)

Wintervacht

De dagen worden korter en de temperatuur daalt, hierdoor krijgen onze viervoeters een heerlijke warme wintervacht. Voor een paard een natuurlijke manier om zich te beschermen tegen de winterse weersinvloeden, maar voor jou als ruiter minder handig als je jouw paard lekker aan het werk zet tijdens een training. De vacht die hem buiten beschermt, kan hem aardig dwars zitten wanneer jij intensief met jouw paard traint. Het zweet kan minder zijn werk doen tijdens het rijden, namelijk het afkoelen van het lichaam. Het krijgen van een wintervacht is een natuurlijk proces, iedere paard krijgt in zeker mate een wintervacht, de een net iets meer dan de ander, dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld het ras.

Paardendekens

Om te voorkomen dat jouw paard een dikkere vacht krijgt, kun je proberen het natuurlijke proces te vertragen door er een paardendeken op te leggen. Echter is het groeien van de wintervacht niet afhankelijk van de dikte van het deken, maar van het aantal lichturen per dag. In de winter zijn de dagen korter en de nachten langer, zo weten de paarden dat ze een dikke vacht nodig hebben om opgewassen te zijn tegen de kou. Hetzelfde gebeurt in de zomer, dan worden de dagen langer en zal jouw paard zijn winterharen los laten om plaats te maken voor een zomervacht.
Wanneer scheer je een paard?

Als de wintervacht van jouw paard niet wenselijk is, kun je jouw paard scheren. Sommige ruiters scheren een patroon in plaats van het hele paard, dit is soms als voldoende om de balans te vinden tussen te warm en te koud. Door bijvoorbeeld de onderkant van de hals en buik te scheren, kan jouw paard zijn warmte beter kwijt, maar heeft hij nog wel een extra vachtje voor als hij bijvoorbeeld op de wei staat. Toch kiezen de meeste ruiters voor de ‘full body clip’, hierbij wordt het gehele paard van top tot teen geschoren. Sommige ruiters laten het dekje staan, maar ook zie je wel eens extra haar op de plek waar je sporen de buik raken of waar het deken vaak schuurplekken geeft. Dit alles om de huid te beschermen tegen eventuele verwondingen. Op internet kun je oneindig veel patronen vinden hoe je jouw paard kan scheren. En de creatievelingen? Die kunnen je altijd nog een mooi logo op de kont van hun paard maken. Leg na het scheren wel altijd een gevoerde deken (minimaal 100 gram) erop, anders krijgt jouw viervoeter het koud en kan hij ziek worden. En dat is natuurlijk het laatste wat wij willen!

Hoe scheer ik mijn paard?

In de herfst begin ik altijd met een regendeken zonder hals van 0 gram om te zorgen dat mijn paard droog blijft op de wei. Tot het land het aan kan, mogen de paarden iedere dag naar buiten. Helaas is het door de kleigrond bij mij in de omgeving niet mogelijk om de paarden in de winter op de wei te laten lopen. Meestal in oktober gaan de paarden naar binnen en komen ze alleen nog op de paddock of stapmolen. Erg belangrijk voor mijn paardje, want op de wei kan hij zich nog warm lopen, terwijl hij op stal stil staat. Op het moment dat de tempratuur onder de 10 graden blijft, ga ik pas nadenken over een andere deken en stap ik eventueel over op een 150 gram deken met hals.

Als ik tijdens de trainingen merk dat Duc zijn zweet niet goed meer kwijt kan en hij daarna nog minimaal 30 min tot 60 min moet opdrogen, dan weet ik dat dit het moment is om hem te scheren. Ik probeer er zo lang mogelijk mee te wachten, omdat het toch niet echt iets natuurlijks is. Afgelopen jaar het ik hem eind november geschoren. Ik scheer hem altijd helemaal en laat een dekje zitten. Het grote werk doe ik met een scheermachine voor paarden en het fijne werk doe ik met een tondeuse. Ik vind het erg belangrijk dat Duc geen stress heeft door het scheren en neem er dan ook uitgebreid de tijd voor. Als hij aangeeft dat hij er klaar mee is, dan laat ik het voor die dag en ga ik morgen verder (uiteraard is het grove werk dan al gedaan). Meestal ben ik in 2,5 á 3 uur helemaal klaar.

Dit jaar ben ik erachter gekomen dat je jouw paard beter eerst kan wassen voor je hem scheert. Naast dat het beter is voor je scheerapparaat, glijden de messen door de vacht en krijg je geen strepen! Helaas kreeg ik deze tip van mijn stalgenoot toen ik al halverwege was, maar in de toekomst ga ik hem eerst even een lekker douche beurt geven!

Hoe scheer jij jouw paard? En wat zijn jouw tips? Ik hoor het graag, deel ze hieronder!!
Liefs LieveGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *