Mexicaans hoofdstel

Mexicaans hoofdstel

Blog Leave a Comment

Waarom zie je een hoofdstel met een Mexicaanse neusriem alleen in de springsport en niet bij dressuurruiters? Waarom zit het gekruist over de neus van jouw paard? Wat is het effect van een Mexicaanse neusriem? En wat is mijn ervaring? Allemaal vragen die ik in deze blog aan bod laat komen.
Een Mexicaans hoofdstel, of ook wel een hoofdstel met Mexicaanse neusriem, zie je voornamelijk in de springsport. Niet omdat dressuurruiters een Mexicaanse neusriem niet mooi vinden, maar omdat het een hele andere werking op de neus van jouw paard heeft dan een reguliere neusriem. Doordat de neusriem gekruist over het neusbeen van het paard loopt, geeft het druk op één plek van het neusbot.

Op het moment dat je druk uitoefent op je teugels, oefen je direct druk uit op de plek waar de neusriem het neusbeen raakt. Deze druk is vele malen hoger dan de druk die normaal verdeeld wordt over de gehele neusriem en dus een groter deel van het hoofd. Dit drukpunt kan handig gebruikt worden door ruiters, bij bijvoorbeeld het terugrijden voor een sprong of paarden die iets sterker zijn. Je hebt ook hoofdstellen die zonder bit hetzelfde effect bereiken, dit hoofdstel/bit heeft een hackamore. Deze oefent naast druk op de neus, ook druk uit achter de oren van het paard. Dit doet een hoofdstel met Mexicaanse neusriem niet.

Mexicaanse hoofstellen zijn er in allerlei soorten, maten, kleuren. Ze zijn verkrijgbaar in de gebruikelijke maten; pony, cob, full en van de bekende merken zoals BR, Prestige en Kentaur. Sommige hebben een pad van leer en andere van bont. Ik ben voorstander voor een los bontje, zodat je hem kan wassen of vervangen als deze vies is. De bontjes zijn er ook in allerlei kleuren, ik had ze bijpassend bij iedere set; blauw, wit, groen etc. Bij mijn hoofdstel kun je de neusriem loshalen, dus mocht je geen nieuw hoofdstel willen kopen, kun je ook de neusriem los aanschaffen (let alleen wel op je huidige hoofdstel dat het, net als de mijne, niet is doorgestikt).

Ik ben niet z’n heldhaftige springruiter, maar als ik een buitenrit maak dan gebruik ik altijd mijn Mexicaans hoofdstel. Ik weet niet of het daadwerkelijk effect heeft op mijn paard of het de combinatie is, omdat ik buiten ook altijd een martingaal gebruik. Maar ik weet wel dat het mij het idee geeft alsof ik net iets meer te zeggen heb en dat is natuurlijk wel lekker buiten.

Wil je een Mexicaanse neusriem kopen? Hieronder zie je mijn favorieten:

Mexiaanse neusriem-Galopperen

  1. Hoofdstel met Mexicaanse neusriem, QHP (klik hier)
  2. Bontje voor Mexicaanse neusriem (ook verkrijgbaar in wit), BR (klik hier)
  3. Martingaal, HB (klik hier)

Twijfel je of een Mexicaans hoofdstel iets voor jou is? Overleg het met je instructeur en leen er daarna eentje, er is vast wel iemand bij jou op stal die hem een keertje aan je uit wilt lenen!

Heb jij ervaring met een Mexicaanse neusriem of heb je tips? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd naar jou ervaring, mening of vragen!

Liefs Lieve
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *