Paardrij-app-Equilab

Paardrij-app: Equilab

Blog Leave a Comment

Deze week zag ik op Instagram een afbeelding van Equilab. Een kaartje met daarop je gereden prestaties, handig en iets waar ik al lang naar opzoek was! Tot op heden hield ik mijn buitenritten wel eens bij met Runkeeper of een soortgelijke app. Deze hield je afstand en snelheid bij, maar niet in welke gang je reed. Op de afbeelding van Equilab zag ik direct welke gang op welke locatie gereden was; ik was enthousiast! Op mijn beurt ging in naar de App Store en downloaden de app. Ik heb een paar keer mee gereden (en zal dit komende tijd blijven doen) en deel mijn bevindingen graag met jullie.Wat is Equilab?

Equilab is een app die ontwikkeld is voor ruiters die hun rit willen vastleggen en analyseren. Of je nu op een buitenrit maakt of in de bak rijdt, de app registreert nauwkeurig waar je hebt gereden en in welke gang, zelfs de linker- of rechterhand houdt deze app voor je bij! Het doel van de app is het vereenvoudigen van het leven van jou als ruiter. Door inzicht te krijgen in je ‘rij’ gedrag, kan dit jou helpen om je trainingen te verbeteren. Maar ook om een keer die heerlijke buitenrit vast te leggen en je topsnelheid te registreren. 😉

Dat het een app is die speciaal voor paardrijden is ontwikkeld blijkt wel uit de website die ze gebruiken: https://equilab.horse! Via deze website kun je de app ook downloaden, hij is beschikbaar op zowel IOS als Android.

Galopperen-Equilab-bak

Hoe werkt Equilab?

Als je de app gedownload hebt, kan je eenvoudig een profiel aanmaken. Heb je een of meerdere paarden? Die voeg je eenvoudig toe, zo houd je voor ieder paard zijn eigen logboek bij. Ben je klaar om te rijden? Druk op start en vergrendel je telefoon, stop hem vervolgens in je zak (broekzak, jaszak of vest). Volgens Equilab werkt hij het beste in een telefoonband om je arm (maar dan kijkt iedereen op stal je waarschijnlijk vreemd aan..). En nu? Rijden. Als je klaar bent, stop je de rit, geef je aan hoe je het vond gaan en kan jij jouw gegevens inzien.

Op de kaart zie je de route zien die je hebt afgelegd in drie verschillende kleuren, iedere gang heeft zijn eigen kleur. Onder ‘gait’ zie jouw verdeling in tijd tussen stap, draf en galop, maar ook de kilometer en snelheid wordt hier weergegeven. Onder ‘turn distribution beta’, zie je de verhouding linker- en rechterhand. Dit is nog de Beta versie en ik zie dat hij bij mij nog niet optimaal functioneert, maar hij geeft wel een goede weergave van de verhouding (ik rij meer rechtsom dan linksom). Bij ‘details’ worden er tabellen getoond van o.a. de opbouw van je training en je snelheid. Rechts bovenin kun jij jouw rit delen via social media, whats app of via de mail.

Ik zag zelfs op de website dat je jouw bijrijder toe kan voegen, dan kun jij zien hoe jouw paard getraind wordt, zelfs als je er niet bent (handig!).

Waarom gebruik ik Equilab?

Ik vind het leuk en leerzaam om dit soort dingen te registreren. Als ik ga hardlopen, ga ik niet de deur uit voor ik mijn Nike app aan heb gezet, die mij precies verteld hoever, lang en hard ik nog moet rennen. Om mijn trainingen (hardlopen of paardrijden) vast te leggen vind ik ideaal! Door inzicht te krijgen in mijn geleverde prestaties, kan ik deze verbeteren. Zo weet ik bijvoorbeeld dat ik graag op de linkerhand rijd, omdat dit erg makkelijk en licht rijden is. Met de rechterhand heb ik meer moeite en die vermijd ik maar al te graag. Nu heb ik mijzelf voorgenomen om ¾ op de rechterhand en ¼ op de linkerhand te rijden. Dankzij de Equilab zie ik dit nu terug en bevestigd dit mijn gevoel tijdens de training. Nog een bijkomend voordeel is dat ik netter ga rijden, en dan bedoel ik niet in de zin van rechtop et cetera, maar de vormen netter. Dus een volte als een volte en niet een ei of vierkant, netjes de hoeken inrijden. Ik wil natuurlijk niet dat jullie zien dat ik de hoeken eigenlijk ontzettend afsnijd en mijn voltes als eieren rijd ;-).

Waar te downloaden?

Op dit moment zijn er al meer dan 20.000 ruiters die de app gebruiken en voor mij hoor Equilab ook bij mijn belangrijke paardenspullen en ruiterbenodigdheden. Mocht jij de app willen downloaden? Hij is te verkrijgen in de App Store van Apple en de Google Playstore.

Ik ben benieuwd naar jou ervaring! Deel hem hieronder.
Liefs Lieve!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *