Dressuurzadel

Dressuurzadel

Blog Leave a Comment

Essentieel in de dressuur is een goed paardenzadel, een zadel die jezelf en jouw paard verbinden tot één. Dressuurzadels zijn er in veel soorten en maten, in deze blog vertel ik je meer over mijn zadel, ervaring en tips.Paardrijden met een dressuurzadel

Mijn dressuurzadel is van het merk Kieffer en heb ik van mijn vorige stalgenootje overgenomen voor een schijntje (waarvoor ik haar nog steeds ontzettend dankbaar voor ben). Daarvoor reed ik op een veelzijdigheidszadeltje van Wintec. Ik wilde door in de dressuur, niet naar het Z, maar toch wel in de B uitkomen. Mijn paard liep er beter onder en mijn houding als ruiter verbeterde direct. Inmiddels heb ik met mijn dressuurzadel mijn doel behaald en rijdt ik zelfs hoger dan B. Volgend weekend starten wij voor het eerst in de L1, heel spannend, maar vooral heel leuk!

Onderhoud dressuurzadel

Onderhoud is alles! Mijn zadel wordt ongeveer 5 keer per week gebruikt en met de nieuwste paardrijbroeken met antistip merk ik dat het onderhoud steeds belangrijker wordt. Om de week vet ik het paardenzadel in met speciale zadelzeep, soms ook extra na het rijden als het bijvoorbeeld geregend heeft. Ook zorg ik ervoor dat mijn paardrijlaarzen schoon zijn, deze doe ik na het rijden af zodat er geen vuil, vet of haar aan blijft zitten. Zo blijven de zweetbladen van jouw zadel schoon! Ook berg ik mijn zadel altijd op met zadelhoes, dan blijft hij beschermt tegen vuil, vocht en uitdroging. Ik raad je overigens aan om al jouw paardenspullen goed te onderhouden zodat ze langer meegaan.

Het juiste dressuurzadel

Hoe kies je het juiste dressuurzadel? Een goed zadel begint bij een goede zadelmaker of zadelpasser! Een zadelmaker kan voor jou het juiste dressuurzadel aanmeten of jouw paardenzadel weer passend maken als jouw paard van bouw verandert. Op onze stal organiseren wij een dag waarbij de zadelmaker collectief langskomt. Het is handig om een collectieve afspraak in te plannen, dit scheelt voorrijkosten. Per persoon heb je ongeveer een uur de tijd om te rijden, aanpassen, rijden, aanpassen, net zo lang tot hij perfect ligt en voelt. Mijn dressuurzadel is vorige maand nagelopen en opgevuld, nu ligt hij weer super en mijn paard loopt er aanzienlijk beter onder.

Dressuurzadel kopen

Droom jij van het kopen van een nieuw dressuurzadel of twijfel je nog? Een zadelmaker kan je helpen om de juiste keuze te maken. Sommige zadelmakers hebben een groot assortiment aan tweedehands paardenzadels, wat behoorlijk kan schelen in jouw portemonnee. Heb jij een paard die aan het groeien is of in spiermassa toe/afneemt, dan is een zadel met een verwisselbare boom een goed idee, deze kun je aanpassen aan jouw paard.

Heb jij ervaring met een dressuurzadel of heb je tips die je met mij wilt delen? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring, mening of vragen!

Liefs LieveGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *