barebackpad

Barebackpad

Lieve Blog 0 Comments

Een barebackpad is een pad met singel en wordt gebruikt ter vervanging van het zadel. Dankzij de pad, kun je boomloos rijden met meer comfort dat geheel zonder zadel. De onderkant van de pad is veelal gemaakt van katoen of antislip, hierdoor glijdt de pad minder snel op de rug. De bovenkant is verstevigd, om niet alleen je billen, maar ook de rug van jouw paard iets van comfort te bieden. In deze blog zal ik de volgende (meest gestelde) vragen over de barebackpad beantwoorden;

  • Waarom een barebackpad?
  • Welke maten barebackpads zijn er?
  • Waarom heeft een barebackpad geen stijgbeugels?
  • Hoe kan je een barebackpad het beste onderhouden?

Waarom een barebackpad?

Veel ruiters rijden met een barebackpad voor het ontwikkelen van een onafhankelijke zit of omdat ze het comfortabeler vinden dan een normaal zadel. Aangezien een barebackpad alleen maar een dekje met een singel is, heeft het geen stijgbeugels of kniewrongen, dwingt de pad je tijdens het rijden je bekken te kantelen en de juiste houding aan te nemen om de beweging van jouw paard goed te kunnen volgen. Vooral in draf is dit voor de meeste in het begin een hele uitdaging. Als je veel zonder zadel rijdt, kun je een barebackpad overwegen. Naast dat het comfortabeler is, blijft je broek schoner en heb je net iets meer grip tijdens het rijden.

Welke maten barebackpads zijn er?

Bij het rijden met een zadel wil je de druk verdelen via de boom, brug en kussens naar de rug van jouw paard. Daarom is het belangrijk dat deze perfect aansluit en past bij jouw paard. Echter, bij een barebackpad wordt de druk niet specifiek verdeeld over onderdelen binnen de pad, het gewicht van jou als ruiter wordt 1 op 1 door vertaald naar de rug van jouw paard. Hierdoor is het gemakkelijker om een barebackpad aan te schaffen, ze zijn verkrijgbaar in de bekende maten; shet, pony, cob en full.

Waarom heeft een barebackpad geen stijgbeugels?

Er zijn verschillende redenen waarom een barebackpad geen stijgbeugels heeft. De eerste reden is dat het gebruik van stijgbeugels ervoor zorgt dat je als ruiter geen of een minder onafhankelijke zit ontwikkelt. De tweede reden is dat het rijden met stijgbeugels een enorme druk veroorzaakt op één plek van de schoft van jouw paard. Bij een normaal zadel wordt deze druk goed verdeelt door de zadelboom naar de rest van het zadel. Als dit niet goed gebeurt, ontstaan er drukpunten op de rug, deze kunnen blessures veroorzaken, met ernstige gevolgen van dien. De derde reden, de stijgbeugels zouden voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Doordat een barebackpad geen zadelboom bevat, is het niet mogelijk op druk uit te oefenen op 1 van de 2 beugels, hierdoor zal de pad verschuiven. Als je met je voet vast blijft zitten in de beugel indien de pad schuift, kan dit voor ernstig letsel zorgen bij zowel ruiter als paard. Kortom, drie hele goede redenen waarom de pads niet uitgevoerd worden met beugels!

Barebackpad onderhoud

Net als een dekje, kunnen barebackpads het beste onderhouden worden door ze af en toe in de wasmachine te doen. Uiteraard niet ieder weekend, maar af en toe een wasbeurt zal de pad goed doen! Borstel van te voren goed de haren eraf, eventueel met een stofzuiger of kledingroller. Ik spreek uit ervaring dat de wasmachine dit niet heel prettig vindt als je een behaarde pad (of meer) probeert te wassen! Zoals alle andere paardenspullen kun je ze het beste op een tempratuur van 30 graden wassen en zo min mogelijk centrifugeren. Check voor het wassen altijd even het wasvoorschrift van jouw pad!

Ga jij er binnenkort zelf een uitproberen? Of heb jij er een en wil jij je ervaring delen? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd naar jou ervaring, mening of vragen!

Liefs Lieve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *