Een barebackpad is een pad met singel en wordt gebruikt ter vervanging van het zadel. Dankzij de pad, kun je boomloos rijden met meer comfort dan geheel zonder zadel. De onderkant van de pad is veelal gemaakt van katoen of antislip, hierdoor glijdt de pad minder snel op de rug. De bovenkant is verstevigd, om niet alleen je billen, maar ook de rug van jouw paard iets van comfort te bieden. In deze blog zal ik verschillende veelgestelde vragen over barebackpads beantwoorden;
- Waarom een barebackpad?
- Welke maten barebackpads zijn er?
- Waarom heeft een barebackpad geen stijgbeugels?
- Hoe kan je een barebackpad het beste onderhouden?
Waarom een barebackpad?
Veel ruiters rijden met een barebackpad voor het ontwikkelen van een onafhankelijke zit of omdat ze het comfortabeler vinden dan rijden met een normaal zadel. Aangezien een barebackpad alleen maar een dekje met een singel is, dwingt de pad je tijdens het rijden je bekken te kantelen en de juiste houding aan te nemen om de beweging van jouw paard goed te kunnen volgen. Een barebackpad heeft dus geen stijgbeugels of kniewrongen. Vooral in draf is dit voor de meeste ruiters in het begin een hele uitdaging. Als je veel zonder zadel rijdt, kun je een barebackpad overwegen. Naast dat het comfortabeler is, blijft je broek schoner en heb je net iets meer grip tijdens het paardrijden.
Welke maten barebackpads zijn er?
Bij het rijden met een zadel wil je de druk verdelen via de boom, brug en kussens naar de rug van jouw paard. Daarom is het belangrijk dat deze perfect aansluit en dat het zadel past bij jouw paard. Echter, bij een barebackpad wordt de druk niet specifiek verdeeld over onderdelen binnen de pad. Jouw gewicht wordt 1 op 1 door vertaald naar de rug van jouw paard. Hierdoor is het gemakkelijker om een barebackpad te kopen dan een paardrijzadel. Barebackpads zijn verkrijgbaar in de bekende maten; shet, pony, cob en full.
Waarom heeft een barebackpad geen stijgbeugels?
Er zijn verschillende redenen waarom een barebackpad geen stijgbeugels heeft. De eerste reden is dat het gebruik van stijgbeugels ervoor zorgt dat je als ruiter geen of minder een onafhankelijke zit ontwikkelt. De tweede reden is dat het rijden met stijgbeugels een enorme druk veroorzaakt op één plek van de schoft van jouw paard. Bij een normaal zadel wordt deze druk goed verdeelt door de zadelboom naar de rest van het zadel. Als dit niet goed gebeurt, ontstaan er drukpunten op de rug. Deze drukpunten kunnen blessures veroorzaken, met alle ernstige gevolgen van dien. De derde reden is dat stijgbeugel voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Doordat een barebackpad geen zadelboom heeft, is het niet mogelijk op druk uit te oefenen op 1 van de 2 beugels waardoor de pad zal verschuiven. Als je met je voet vast blijft zitten in de beugel als de pad verschuift, dan kan dit voor ernstig letsel zorgen bij zowel ruiter als paard. Kortom, drie hele goede redenen waarom de pads niet uitgevoerd worden met beugels!
Barebackpad onderhoud
Net als een dekje, kunnen barebackpads het beste onderhouden worden door ze af en toe in de wasmachine te doen. Uiteraard moet je dit niet iedere week doen, maar af en toe een wasbeurt zal de pad goed doen! Borstel van te voren goed de haren eraf, eventueel met een stofzuiger of kledingroller. Ik spreek uit ervaring dat de wasmachine dit niet heel prettig vindt als je een behaarde pad probeert te wassen! Zoals alle andere paardenspullen kun je ze het beste op een temperatuur van 30 graden wassen en zo min mogelijk centrifugeren. Bekijk voordat je de pad gaat wassen ook altijd even het wasvoorschrift van jouw pad!
Ga jij binnenkort zelf een barebackpad uitproberen? Of heb jij een pad en wil jij je ervaring delen? Laat het weten in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd naar jou ervaring, mening of vragen!
Liefs Lieve
Comments 1
Zeer interessant dank u!