10x-scheer-tips-paard-Galopperen

10x scheer tips

Blog Leave a Comment

Het is weer tijd om jouw paard te scheren. Sommige paarden maken een heerlijke teddyvacht aan als winterjas in de koude maanden. Heel schattig, maar niet praktisch met rijden, daarom scheer ik Duc minstens één keer per jaar. Om jou te helpen om het scheren van jouw paard wat makkelijker te maken, heb ik hieronder wat tips en aandachtspunten opgeschreven. Heb jij nog leuke of goede tips, let me know hieronder in de comments!Tip 1: Voorbereiding

Een soepele scheerbeurt voor jouw paard begint bij een goede voorbereiding, zorg dat je alle paardenspullen bij de hand hebt en klaar is voor gebruik.

Checklistje:

  • Scheermachine paard
  • Tondeuse voor de kleine stukjes
  • Scherpe messen voor zowel je scheermachine als tondeuse
  • Olie voor de messen
  • Verlengsnoer
  • Regenjas en broek

10x-scheer-tips-Galopperen

  1. Tondeuse, Sectolin (klik hier)
  2. Tondeuse messen, Sectolin (klik hier)
  3. Scheerolie, Liscop (klik hier)
  4. Scheermachine, Premiere (klik hier)

 

Tip 2: Algemene tips

Algemene tips die iedereen weet, maar dit ik toch even wil benoemen: Scheer je paard tegen de richting in, begin op de schouder of bil, maak lange banen om strepen te voorkomen, leg een deken klaar, let goed op je paard tijdens het scheren en neem pauzes.

Tip 3: Wassen

Wil je een streep loos eindresultaat? Neem dan een dag van te voren de tijd om je paard goed te wassen, en met goed bedoel ik heel goed! Met shampoo enzo ;-). Je zal merken dat je messen door de vacht heen glijden. Zo krijg je niet alleen een super gladde vacht zonder strepen, maar gaan je messen ook veel langer mee! Het is dus een win-win situatie.

Tip 4: Neem de tijd

Scheren doe je niet in een half uurtje. Zorg dat je de tijd hebt, zo hoef je niet snel te handelen en kun je de tijd nemen als jouw paard scheren niet fijn vindt. Duc heeft er gelukkig geen moeite mee, maar zijn geduld raakt na een uurtje ook wel op (zou ik ook hebben als ik een paar uur stil moest staan). Neem een pauze, laat hem even een rondje in de molen of geef hem even wat te eten. Door even uit het gezoem van de scheermachine te gaan, kan je paard het daarna weer even opbrengen om stil te staan. Als je zelf relaxt bent, dan straalt dat af op je paard. Ik ben namelijk geen voorstander van plat spuiten of een praam, probeer het anders op te lossen. Take you’re time! En in het ergste geval doe je het in etappes verdeelt over meerdere dagen, dat is toch ook geen ramp?

Tip 5: Check, check, dubbel check

Je paarden scheermachine is heilig, controleer iedere 10 minuten of hij niet te warm wordt. Haal met een borstel de haren weg en olie hem lekker in. Door hem regelmatig schoon te maken en te oliën, gaan je messen en machine langer mee! Wordt hij te warm? Laat hem dan even afkoelen, dit is comfortabeler voor je paard en dan kan jouw arm ook even rusten.

Tip 6: Comfort

Kies voor een plek waar jij en je paard vertrouwd zijn. Zo weet jij precies waar je alles kan vinden en is jouw paard meer op zijn gemak. Dit is handig voor paarden die een beetje nerveus worden van de scheermachine. Veel paarden vinden het geluid van het scheerapparaat eng, je doet het tenslotte niet iedere dag! Je kan ervoor kiezen om watjes in zijn oren te doen of een geluiddempend oornetje aan te schaffen, maar het beste kan jij jouw paard aanleren dat het helemaal niet eng is. Dit kun je doen door regelmatig de paarden scheermachine of tondeuse aan te zetten en tegen de vacht aan te leggen, ook al ga je niet scheren. Zo kan jouw paard rustig wennen aan het geluid en de trilling die het apparaat veroorzaakt. Oefening baart kunst!

Tip 7: Houd contact

Deze tip hoort een beetje bij tip 5, om het comfort voor je paard te verhogen, moeten wij proberen om het zo plezier mogelijk maken. Je hebt twee handen, in je ene hand de scheermachine en in je andere hand niks. Gebruik je lege hand om het scheerapparaat te begeleiden over de vacht. Hou je hand en scheerapparaat continue tegen de vacht aan. Dus ook als je achteruit gaat. Dit zal rust geven en is de overgang minimaal. Als jij het apparaat eraf haalt en er weer terug opzet, kan dit onrust veroorzaken, en dat willen wij natuurlijk niet. 🙂

Tip 8: ‘Plan de campagne’

Bedenk van te voren hoe je jouw paard gaat scheren, in een eerdere blog over “paarden scheren” heb ik geschreven over scheerpatronen en de functie daarvan. Door een duidelijk plan te hebben, kun je goede keuzes maken in scheerroutes en welke apparaten je gebruikt. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om met de benen te beginnen, dan raakt Duc rustig aan gewend aan het scheren en kan ik mij goed focussen op het priel-werk. Vraag voor het scheren van de huidplooien in bijvoorbeeld de oksels, even hulp van je stalgenootje. Laat die het voorbeen optillen, zo kun jij er goed bij!

Hou ook rekening met je weekplanning. Eén dag voor een wedstrijd scheren, raad ik af. Je paard kan de eerste week moeten wennen aan zijn dunne vacht en wat fris kan zijn onder het zadel. Een deken na het scheren is dan ook een must, ook tijdens het losrijden!

Tip 9: Regenpak

Ja ik hoor je denken, een regenpak? Serieus? Nou zo gek is dat regenpak nog niet, tenminste als je geen haren overal wilt hebben. Ik trek altijd een regenjas en broek aan. Het liefst een regenjas met mouwen die je bij je handen kan aantrekken. Dit zorgt ervoor dat de haren, dankzij het gladde stofje van het regenpak, niet in je kleding komen. Handig!

Tip 10: Besteed het uit

Kan of durf jij je paard niet zelf te scheren? Huur een professional! Er zijn veel mensen die professioneel paarden scheren. Zij zijn gespecialiseerd, werken vakkundig, snel, met de laatste apparatuur en ze kunnen vaak ook nog hippe patroontjes. Dan heb jij je handen vrij om je paard te entertainen. Bekijk altijd recensies op internet zoals Bokt, Marktplaats of vraag aan je stalgenoten voor een goede relatie.

Last but not least, maak een mooie creatie van het afgeschoren haar. Ik ben hier heel goed in, al zeg ik het zelf.;-)

Paard-scheren-Galopperen-10x-scheer-tips

Heb jij nog leuke en leerzame tips? Deel ze hieronder.

Succes met scheren!

Liefs LieveGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *